Фото: istockphoto.com

Єврокомісія планує направити Україні заморожені кошти РФ: названо суму

Єврокомісія має намір направити фінансову допомогу для України із заморожених активів Російської Федерації. Йдеться про 15 мільярдів євро.

Про це повідомляє Financial Times. Водночас видання інформує, що розроблений план мають підтримати всі держави-члени Європейського Союзу.

Джерела FT зазначають, що 12 грудня Брюссель запропонує обмежити прибуток, отриманий від заморожених активів Росії в Євросоюзі, прагнучи зрештою вивести до 15 мільярдів євро на користь України.

Влітку кілька країн-членів ЄС та Європейський центральний банк заявили про юридичні та фінансові проблеми, після чого план Єврокомісії було відкладено.
Новий імпульс пропозиціям щодо отримання прибутку від заморожених коштів Москви принесли нерішучі спроби США та Євросоюзу домовитися про додаткову фінансову підтримку України.

"Важливо подивитись, як ми можемо використовувати російські заморожені активи та доходи від цих активів для підтримки України", — сказав віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

За словами посадовця, країни "Великої сімки" погодилися заморозити активи доти, доки Москва не відшкодує збитки Україні, і настав час подумати про те, як найкраще використати доходи, отримані за цей час.

У рамках цієї пропозиції буде направлено лише доходи від активів центрального банку Росії. За оцінками комісії, це приноситиме до 3 мільярдів євро на рік або 15 мільярдів євро в період з 2023 по 2027 рік, хоча офіційні особи попередили, що ця сума залежатиме від процентних ставок протягом цього періоду.

Скільки активів РФ заморозили у світі

Країни Заходу заморозили суверенні активи Росії на суму 300 мільярдів доларів. Низка політиків закликали передати ці гроші Україні, проте інші зацікавлені сторони, включно з Європейським центральним банком, висловлювали побоювання щодо законності такого кроку та його наслідків.

У жовтні лідери ЄС схвалили план використання мільярдів євро прибутків, отриманих від заморожених російських активів, для допомоги Україні. За словами президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн, наразі партнери працюють над пропозицією зосередитися на так званих надприбутках, і ідея полягає в їх об’єднання та спрямуванні через бюджет ЄС в Україну. 

На початку листопада Комітет із закордонних справ Палати представників Конгресу США більшістю голосів схвалив двопартійний та двопалатний законопроект про використання заморожених активів Росії на користь України.

Нагадаємо, Україна вже поінформувала західних союзників, що відсотків, нарахованих від заморожених російських активів, буде недостатньо для компенсації збитків, завданих війною. Київ має намір отримати ці активи в повному обсязі. Український уряд підрахував, що для відновлення країни необхідно 400 мільярдів доларів. Однак ця сума може вдвічі збільшитися, якщо врахувати компенсацію громадянам, які постраждали від війни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.12.2023 10:03