Фото: Twitter

Європейські країни закликають запровадити санкції проти РФ через смерть Навального

Вісім країн Європейського Союзу закликали в середу ввести санкції щодо російських прокурорів, судів та співробітників пенітенціарних установ у зв'язку зі смертю на початку лютого критика Кремля Олексія Навального.

Це випливає з листа, з яким ознайомилося агентство Reuters.

Лист, надісланий Верховному представнику ЄС із закордонних справ Жозепу Боррелю, підписали міністри закордонних справ Чехії, Естонії, Фінляндії, Литви, Латвії, Польщі, Швеції та Румунії.

Але офіційні особи заявили, що його також підтримали Нідерланди, Франція, Ірландія та Данія, внаслідок чого загальну підтримку було надано 12 країнам.

"Смерть пана Навального є ще однією ознакою посилених і систематичних репресій у Росії. Це потребує колективних дій. Ми вважаємо, що існують вагомі підстави для запровадження окремого режиму санкцій, специфічного для Росії, покликаного покращити ситуацію в країні", — йдеться у листі.

Там наголосили, що новий режим забезпечить міцну правову основу для внесення до списку осіб з репресивного державного апарату Росії, у тому числі тих, хто причетний до винесення політично мотивованих рішень проти членів громадянського суспільства та демократичної опозиції та їхнього подальшого затримання, наприклад, осіб, відповідальних за судовий ланцюжок (прокурори, суди, пенітенціарні установи).

Як відомо, у грудні минулого року російського опозиціонера Олексія Навального перевели у виправну колонію №3 в селищі Харп Ямало-Ненецького автономного округу Росії.

За даними Bild, Олексія Навального, про смерть якого стало відомо 16 лютого, збиралися обміняти найближчими тижнями або місяцями. Опозиціонера могли обміняти на кілера російських спецслужб Вадима Красікова, який убив колишнього чеченського командира у парку Тіргартен у центрі Берліна.

Однією із версій, чому вбили російського опозиціонера Олексія Навального, називають небажання російського президента Володимира Путіна обмінювати його на засудженого в Німеччині кілера — офіцера спецназу Федеральної служби безпеки Вадима Красікова.

Нагадаємо, за версією російського опозиційного видання Sota, яке посилається на власні джерела у Слідчому комітеті Росії та оточенні Навального, російського опозиціонера, який помер у колонії 16 лютого, починаючи із серпня 2023 року поступово отруювали.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 28.02.2024 23:11