Євросоюз готує санкції проти Туреччини за геологорозвідку в водах Кіпру

11 ЛИПНЯ 2019 14:30

Європейський союз відмовляється від зустрічей на високому рівні з представниками Туреччини, а також має намір ввести більш жорсткі санкції щодо Анкари, якщо вона не припинить незаконне буріння у виключній економічній зоні (ВЕЗ) Кіпру.

Про це повідомляється в проекті Ради Євросоюзу, який буде обговорюватися на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС 15 липня в Брюсселі.

«У світлі продовження незаконних геологорозвідувальних робіт Туреччини ЄС вирішив призупинити переговори щодо всеосяжної угоди по повітряному транспорту і прийняв рішення відмовитися від подальших зустрічей на високому рівні на невизначений час», - сказано в документі.

У проекті також говориться про те, що Рада Євросоюзу збирається і далі скорочувати фінансову підтримку Анкари на 2020 рік, а також закликати Європейський інвестиційний банк переглянути свою роботу з Туреччиною, повідомляє Al Jazeera.

Нагадаємо, що в ЄС вже не перший раз загрожують Туреччині санкціями.

На шельфі і в ВЕЗ Кіпру знайдені великі родовища природного газу. Анкара, яка оспорює межі кордону ВЕЗ, направила в район бурове судно «Фатіх» і заявляє, що буріння триватиме до 3 вересня.

Президент Турецької Республіки Тайіп Ердоган обіцяє захищати права турків-кіпріотів на шельфові родовища, в тому числі за допомогою збройних сил.

Економіка, 11.07.2019 14:30