Фото: Pixabay

Євросоюз розробив обхідний шлях вето Угорщини щодо підтримки України, — Боррель

Європейський Союз розробив юридичну лазівку, щоб обійти вето Будапешта на закупівлю зброї для України. Йдеться про кошти, які отримані завдяки прибуткам від заморожених російських активів цього року, що своєю чергою може допомогти країнам G7 передати Києву 50 мільярдів доларів фінансової допомоги.

Про це в інтерв'ю Financial Times повідомив очільник дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

Він наголосив, що Угорщина утрималася від попередньої домовленості про відкладення доходів від заморожених російських активів. За його словами, Будапешт не повинен брати участь в ухваленні рішення про використання цих грошей. Боррель зазначив, що цей обхідний шлях складний, як і кожне юридичне рішення, але він працює.

Видання додає, що у понеділок, 24 червня, у Люксембурзі цю лазівку обговорюватимуть міністри закордонних справ країн G7. Також Боррель наголосив, що Брюссель запропонував Угорщині угоду, подібну до тієї, яку Північноатлантичний альянс уклав з прем'єр-міністром Віктором Орбаном минулого тижня. Угорщина відмовилася від заходів на підтримку України в обмін на те, що не накладатиме вето на заходи інших союзників по Альянсу, але вона була відкинута.

"Ми запропонували Угорщині: ваші гроші не будуть використані на підтримку України в жодному разі. Не тільки на летальне озброєння, але й на будь-яку іншу допомогу. Забирайте свої гроші. Викиньте свої гроші зі скриньки. Я не хочу використовувати ваші гроші", — зазначив Боррель.

Боррель додав, що позиція Угорщини "має щось спільне з міцними зв'язками, які вони мають з Росією".

Нагадаємо, 21 червня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба привітав рішення Ради Європейського Союзу, яким затвердили переговорні рамки України та Молдови. Запуск переговорів про вступ відбудеться 25 червня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 24.06.2024 10:33