Фото: прес-служба МЗС України

З інфополя зникли "мирні ініціативи", якими Україні пропонували відмовитися від територій: Кулеба вказав на цікаву світову тенденцію

За час, що минув після серпневих консультацій у столиці Саудівської Аравії Джидді, інші країни більше не пропонують Україні "мирні ініціативи", які передбачають відмову від частини територій

Про це повідомив очільник зовнішньополітичного відомства України Дмитро Кулеба.

"Зверніть увагу: за ці ж півроку з інфополя зникли численні "мирні" ініціативи, які пропонували Україні то відмовитися від територій, то щось обміняти, то ще якісь неприйнятні речі", — написав Кулеба за підсумками міжнародних консультацій на Мальті.

За його словами, у центрі дискусій перебуває українська Формула миру, яка повністю відповідає принципам Статуту ООН та ключовим резолюціям Генасамблеї. Кулеба також зазначив, що зустріч на Мальті руйнує міфи про зниження уваги до України на тлі подій на Близькому Сході та втрату Україною підтримки так званого "Глобального півдня".

"Кількість учасників зросла, як і кількість країн з-поза меж Європи та Північної Америки", — написав він.

Формула миру Володимира Зеленського

Вперше ініціатива була презентована на саміті G20 у листопаді 2022-го. Вона передбачає 10 пунктів: радіаційну та ядерну безпеку; продовольчу безпеку; енергетичну безпеку; звільнення полонених і депортованих; відновлення територіальної цілісності України; виведення російських військ і припинення бойових дій; відновлення справедливості; екологічну безпеку; недопущення ескалації війни та повторення агресії; підтвердження закінчення війни.

З літа 2023 року запровадження Формули миру почали обговорювати на міжнародному рівні. У червні перша така зустріч відбулася у Данії, у серпні — у Саудівській Аравії.

Нагадаємо, з 28 по 29 жовтня на Мальті пройшла третя зустріч радників із питань національної безпеки та радників із зовнішньої політики щодо ключових принципів української Формули миру. Вона була зосереджена на питаннях ядерної, продовольчої та енергетичної безпеки, а також звільненні полонених, депортованих та відновленні територіальної цілісності України. Президент Володимир Зеленський за підсумками зустрічі заявив, що Україна вже готується до важливих кроків, які заплановані на перші тижні листопада. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 30.10.2023 00:44