Фото: МЗС

"Ніякої торгівлі територіями": Кулеба відреагував на пропозицію віддати землі України в обмін на вступ у НАТО

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба відреагував на скандальну заяву голови канцелярії генерального секретаря НАТО Стіана Єнсена, який запропонував вступ України до Альянсу в обмін на території. Очільник МЗС наголосив, що наша держава не буде торгувати власними землями.

Про це Кулеба повідомив в ефірі "Сніданок з 1+1".

За словами Кулеби, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг та голова його апарату, який говорив про можливий вступ України до Альянсу в обмін на території, — це різні люди. Натомість сам генсек НАТО має зовсім іншу думку щодо інтеграції України в Альянс.

"Президент неодноразово спілкувався з генеральним секретарем Столтенбергом, я підтримую з ним дуже тісні стосунки та запевняю вас, що позиція генсека є абсолютно чіткою і саме такою, як в України, — жодної торгівлі українськими територіями бути не може", — сказав Кулеба.

Очільник МЗС зазначив, що наразі Україна активно працює над тим, щоб держава якнайшвидше рухалася до членства в НАТО, а не обговорює опції.

Скандальна заява Стіана Єнсена 

Днями голова апарату генсека НАТО Стіан Єнсен заявив, що Україна може вступити до Альянсу в обмін на свої території. За його словами, "треба подумати, якою буде безпекова ситуація в Україні після закінчення війни". Голова канцелярії запевнив, що питання про цілісність території України порушує не він. Проте зараз з'явилися серйозні зрушення у питанні щодо можливого вступу України до НАТО.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк різко розкритикував заяву представника НАТО Стіана Єнсена. Він наголошує, що такі варіанти передбачають, що необхідно свідомо піти на програш демократії, заохочення глобального злочинця, консервацію російського режиму, знищення міжнародного права й обов’язкове перенесення війни на інші покоління.

Крім того, Міністерство закордонних справ України засудило пропозиції про обговорення членства в НАТО в обмін на територіальні поступки Російській Федерації та назвало абсолютно неприйнятними ці розмови. У відомстві наголошують, що завжди виходили з того, що Північноатлантичний Альянс, як і наша держава, територіями не торгують.

Згодом Стіан Єнсен попросив вибачення. Він визнав, що його заява була помилковою і йому "не слід було говорити про це в такий спосіб". Водночас посадовець спробував уточнити, що заява про "членство в обмін на території" потребує роз'яснення.

Нагадаємо, в адміністрації президента США спростували інформацію про те, що ведуться розмови про можливе надання Україні членства в НАТО в обмін на відмову від частини територій на користь Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.08.2023 09:33