Фото: Вікіпедія

З Німеччини до України прибула партія боєприпасів для установок Gepard

Німеччина передала Україні щойно вироблені на побудованій виробничій лінії боєприпаси для зенітних самохідних установок Gepard.

Про це повідомило Міністерство оборони Німеччини.

Точну кількість боєприпасів оборонне відомство не назвало, але зауважило, що вона сягнула п'ятизначного числа.

"Я радий, що ми так швидко і без бюрократичних процедур розпочали виробництво і хочу подякувати всім учасникам за прекрасну роботу. Ми ще раз демонструємо, що на Німеччину можна покластися. Ми продовжимо підтримувати Україну у тих напрямках, які є нашими сильними сторонами: артилерія, боєприпаси та наземна протиповітряна оборона", — заявив очільник оборонного відомства Німеччини Борис Пісторіус.

Зауважимо, у лютому 2023 року, Україна підписала контракт з компанією Rheinmetall AG на виробництво 300 тисяч снарядів калібру 35-мм. Загальна вартість підписаної угоди становила 168 мільйонів євро. Для масового виробництва, компанія почала перезапуск виробничої лінії, з чим справила у короткі строки. Після семи місяців з моменту підписання контракту, Україна отримала перші снаряди.

Що відомо про установки Gepard

установка Gepard

Фото: Вікіпедія

Німецька зенітна самохідна артилерійська установка виробництва компанії Krauss-Maffei в співпраці з іншими підприємствами. Призначена для захисту бронетанкових колон на марші та стаціонарних об'єктів від атак з вертольотів та літаків на малих і надмалих висотах вдень і вночі за будь-яких погодних умов та в умовах інтенсивної радіоелектронної протидії супротивника.

На башті, що може обертатись повне коло, встановлені дві 35 мм гармати Oerlikon KDA та два радари: пошуковий та відстежувальний. Для електродвигунів керування баштою служить електрогенератор потужністю 40 кВт, для якого, своєю чергою, передбачений окремий дизельний двигун Mercedes-Benz OM 314 об'ємом 3,8 л.

Кожна з гармат має швидкострільність 550 пострілів на хвилину. Довжина стволів складає 90 калібрів (3,15 м), початкова швидкість снарядів 1440 м/с, ефективна дальність ураження 5500 м. До боєкомплекту входять 640 снарядів для ураження повітряних цілей та 40 бронебійних снарядів для стрільби по наземних цілях.Основним озброєнням зенітної артилерійської установки "Гепард" є пара 35-мм гармат Oerlikon KDA L/90.

Гармати встановлені ззовні на башті установки. Уразливі частини (наприклад, затвор) прикриті сталевими листами. Довжина ствола — 3150 мм, з приладом вимірювання дульної швидкості — 3710 мм, а повна довжина зібраної гармати — 4740 мм. Таке розташування гармат полегшує доступ для обслуговування та ремонту, а також запобігає потраплянню порохових газів всередину башти.

Нагадаємо, 30 серпня Німеччина оголосила про надання Україні чергового пакету військової допомоги. Серед іншого, він містить танки Leopard 1A5.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.09.2023 15:58