Фото: ілюстративне. Джерело: Донбас СОС

З тимчасово окупованої Херсонщини повернули сім'ю з двома дітьми

З тимчасово окупованої території Херсонщини вдалося повернути двох дітей разом з батьками. Зараз сім'я перебуває у безпечному місці.

Про це повідомив начальник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

"Родину з двома дітьми вдалося повернути з тимчасово окупованих територій. Зараз сім’я у безпечному місці. З нею працюють медики та психологи", — написав він у Facebook.

За його словами, повернення стало можливим завдяки організації Save Ukraine у співпраці з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Офісом уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, органами опіки та піклування, службами у справах дітей.

"Ця робота триватиме, допоки всі українські діти не будуть вдома", — підкреслив Прокудін.

За даними начальника Херсонської ОВА, від початку 2023 року з Херсонщини вдалося повернути 158 дітей.

Депортація українських дітей

Після окупації території України у 2022 році російські загарбники активно вивозили дітей на територію Росії та Білорусі, де на неповнолітніх українців чекали центри перевиховання та загроза всиновлення до російських родин.

Україна встановила імена близько 20 тисяч депортованих дітей і працює над їхнім поверненням. Депортованих дітей може бути в рази більше, адже на окупованих Росією територіях до війни проживало близько 700 тисяч дітей. Так, частина викрадених дітей була відправлена на територію РФ і Криму, де діє мережа центрів перевиховання українських дітей. За твердженням окупантів, їх відправляли в дитячі "табори" за згодою їх батьків, проте відомі численні випадки примусу.

Викрадення дітей розглядає Міжнародний кримінальний суд в Гаазі. Суд раніше видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна і дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової, яких вважають причетними до злочину.

Зокрема, президент РФ заявляв, що депортація українських дітей окупантами є "абсолютно легальною", а дитячий омбудсмен, яка усиновила депортованого з Маріуполя хлопчика, стверджує, що займалася не депортацією, а "евакуацією з-під обстрілів".

Нагадаємо, у кінці жовтня ще четверо українських дітей вдалося повернути на підконтрольну територію України. Додому повернулися 17-річна дівчина та троє хлопчиків шести, трьох та дев'яти років.

Також 10 листопада на підконтрольну територію Україну вдалось повернути ще двох українських дітей з тимчасово окупованого Криму. Вони приїхали разом із бабусею і перебувають у Києві.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.12.2023 17:42
Фото: ілюстративне. Джерело: Донбас СОС