Фото: pixabay

З початку року ціни на каву у світі зросли на 40%: експерти назвали причину

Кава з початку 2024 року подорожчала приблизно на 40%. За оцінками фахівців, зростання цін у світі пов’язане з обмеженнями пропозицій та погодними умовами у Бразилії.

Про це повідомила агенція Bloomberg.

Журналісти зазначили, що посуха у Бразилії, найбільшому експортері робусти, зашкодила врожаю та може призвести до дефіциту зерен. Так, ціни зросли на 40% — до найвищого рівня з 2011 року. 

Як пише видання, Бразилії завершує збір врожаю 2024-2025 років, і перспективи виробництва погіршилися після того, як спека та посуха завдали шкоди полям. Дефіцит дешевших бобів робусти підштовхнув попит на сорт арабіки, який віддають перевагу спеціалізовані мережі.

"Все залежить від погоди", — заявив керівник відділу досліджень ED&F Man Кона Хаке.

Зараз південноамериканську країну охопила найбільша посуха за останнє десятиліття, що загрожує подальшим зменшення врожаю та зростанням ціни на каву.

"Потенціал урожаю арабіки висить на волоску. Ця проблема виникає в той час, коли кавова промисловість страждає від перевантаженості портів у кількох країнах, глобальної нестачі контейнерів, збоїв навколо Червоного моря, а також розчаровує врожай у В’єтнамі", — зазначив аналітик Rabobank Карлос Мера.

Нагадаємо, перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький заявив, що цьогорічна посуха не мала глобального впливу на врожай та ціни на основні споживчі продукти. Проте наслідки погодних умов можуть бути відчутними вже у 2025 році.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 17.09.2024 00:52