Фото ілюстративне. Джерело: ДПСУ

З України втекли майже 20 000 ухилянтів від початку війни, — ВВС

Майже 20 000 чоловіків покинули Україну з початку війни, щоб уникнути призову. Деякі перепливли небезпечні річки, щоби залишити країну. Інші просто пішли під покровом темряви.

Статтю про українських утікачів опублікував сайт BBC.

"Ще 21 113 чоловіків намагалися втекти, але їх спіймала українська влада. Таку інформацію підтвердив офіційний Київ", — сказано в журналістському матеріалі.

Медійники додали, що після вторгнення Росії більшості чоловіків у віці 18-60 років заборонили виїжджати. Але дані, отримані BBC, свідчать про те, що десятки людей щодня переправляються за кордон.

Журналісти поспілкувалися з декількома чоловіками, які втекли, щоби приєднатися до родин за кордоном, навчатися чи просто заробляти на життя.

"Що мені робити в Україні? Не всі воїни… Не потрібно тримати всю країну під замком. Не можна збивати всіх разом, як це робили в СРСР", — відповів чоловік на ім’я Євген.

У ВВС зазначили, що, за офіційними даними про незаконний перетин кордону зі сусідніми Румунією, Молдовою, Польщею, Угорщиною та Словаччиною, 19 740 чоловіків незаконно перетнули ці країни з лютого 2022 року по 31 серпня 2023 року.

Журналісти зауважили, що невідомо, як ті чоловіки втекли. Однак відомими є методи, які використовували інші 21 113, яких спіймали під час таких спроб. Більшість — 14 313 — намагалися перетнути кордон пішки або вплав, а решта 6 800 покладалися на офіційні документи, отримані шахрайським шляхом, із зазначенням підроблених звільнень, таких як сфабриковані хвороби.

У BBC нагадали, що призову не підлягають чоловіки, які мають проблеми зі здоров’ям, ті, хто зобов’язаний доглядати за іншими, а також батьки трьох і більше дітей.

Нагадаємо, 15 листопада на Закарпатті прикордонники зупинили чергову спробу порушення державного кордону. Військові затримали чоловіка, який заблукав у горах. Він планував незаконно перетнути українсько-румунський кордон, щоб потім виїхати до США, де живе його дівчина.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.11.2023 13:17