Затримання сержанта в Сумах. Джерело: ДБР

Видавав бланки повісток із печатками: в Сумах ДБР викрило сержанта, який вигадав схему для ухилянтів

Працівники Державного бюро розслідувань у взаємодії зі Службою безпеки України викрили в Сумах інспектора військової служби правопорядку. Він вимагав хабарі в понад десять тисяч доларів із призовників, при цьому обіцяв допомогти їм ухилитися від служби.

Про це повідомила прес-служба ДБР.

"Клієнтам" він пояснював, що має зв’язки з потрібними людьми у місцевому військкоматі, тож може домовитися про відтермінування чи навіть звільнення від призову. Перебуваючи у званні сержанта, демонстрував замовникам фейкове посвідчення капітана. У середньому вартість своїх послуг оцінював у понад десять тисяч доларів", — пояснили правоохоронці.

Щоб убезпечити ухилянтів від отримання повісток на вулицях міста, він мав чисті бланки повісток із печатками, які видавав чоловікам. Завдяки такій схемі, додали в ДБР, "клієнти" могли апелювати до працівників територіального центру комплектування, що вони вже отримали повістку та якраз ідуть до військкомату.

"Військовослужбовця затримано "на гарячому" під час отримання трьох тисяч доларів. У нього виявили та вилучили два службові посвідчення: сержанта та підробне посвідчення армійського капітана", — йдеться в повідомленні.

Чоловіку повідомили про підозру за пропозицію здійснити вплив за надання неправомірної вигоди й отриманні неправомірної вигоди за вплив на ухвалення рішення особами, уповноваженими на виконання функцій держави, поєднане з вимаганням.

Санкція статті передбачає покарання — позбавлення волі на термін до восьми років із конфіскацією майна. Розв’язується питання щодо обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Слідчі ДБР встановлюють повне коло осіб причетних до оборудки, у тому числі перевіряється інформація щодо посадовців територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Нагадаємо, що на початку листопада Служба безпеки спільно з Національною поліцією нейтралізувала на Одещині міжнародне злочинне угруповання, яке нелегально переправляло за кордон громадян призовного віку. Для цього вони використовували автомобіль швидкої допомоги з медичним екіпажем.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.11.2023 12:35