Фото: "Укрінформ"

За нардепа Дубневича внесли заставу 56 млн грн: кошти перерахували на ЗСУ

За народного депутата Ярослава Дубневича, якого підозрюють у розкраданні газу на суму 2,1 мільярда гривень, внесли заставу 56 мільйонів гривень. Кошти перерахували на підтримку Збройних сил України.

Про це повідомляє прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

"21 листопада 2023 року колегія суддів ВАКС задовольнила клопотання прокурора САП про звернення в дохід держави застави у розмірі 56 мільйонів гривень, яка була внесена за народного депутата, обвинуваченого у незаконному заволодінні 93 мільйонами гривень коштів ПАТ "Укрзалізниці", — йдеться у повідомленні.

Суд постановив перерахувати вказані кошти на спеціальний рахунок НБУ для збору коштів на підтримку Збройних Сил України.

Варто зазначити, що сам нардеп в судове засідання вчергове не прибув, а доєднався через відеозв’язок. При цьому Дубневич знову відмовився повідомити суду своє місцезнаходження. 

Справа Ярослава Дубневича

НАБУ та САП розслідують справу щодо корупційної схеми з розкрадання газу НАК "Нафтогаз України" фірмами-власниками Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ, які заснували Богдан і Ярослав Дубневичі.

У НАБУ заявляють, що підприємства-власники Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ впродовж 2013-2017 років закуповували у НАК "Нафтогаз" природний газ для виробництва теплової енергії населенню за заниженими цінами. Водночас прибутковість виробництва електрики на ТЕЦ перевищила 60%, хоча Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, заклала у тариф всього 3-5%.

Упродовж 2013-2018 років народний депутат організував відмивання частини зароблених коштів на суму понад 450 мільйонів гривень. Для цього він переводив їх на рахунки підконтрольного товариства з обмеженою відповідальністю та компаній-нерезидентів, змішував, маскував і врешті повертав в Україну під виглядом іноземних інвестицій.

Наразі обвинувальні акти стосовно п’яти учасників схеми скеровані до суду, а на цілісні майнові комплекси "Новороздільська ТЕЦ" і "Новояворівська ТЕЦ" вартістю близько 800 мільйонів гривень наклали арешт.

Дубневич є шостим підозрюваним у цій справі. Іншим учасникам схеми про підозру повідомили ще в січні 2018 року (епізод щодо розкрадання газу на 1,4 мільярда гривень) і в серпні 2020 року (епізод щодо розкрадання газу на 729,8 мільйона гривень). Ярославу Дубневичу може загрожувати до 12 років тюрми.

11 жовтня правоохоронці повідомили про підозру депутатові. 27 жовтня Вищий антикорупційний суд виніс ухвалу про здійснення приводу народного депутата Ярослава Дубневича на слухання. Його також оштрафували за попередню неявку.

Нагадаємо, 2 листопада Вищий антикорупційний суд оголосив у міжнародний розшук депутата Верховної Ради Ярослава Дубневича, якого підозрюють у розкраданні газу на суму 2,1 мільярда гривень. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.11.2023 19:05