Фото: ДТЕК

За якої умови відключення світла взимку будуть мінімальними: прогноз Держенергонагляду

Наразі спрогнозувати, якими будуть відключення світла взимку цього року, досить складно, адже ситуація в енергосистемі напружена.

Таку заяву зробив голова Держенергонагляду Руслан Слободян, передає Урядовий портал.

"Ситуація в енергосистемі станом на сьогодні напружена, але загалом контрольована. Маємо дефіцит генеруючих потужностей впродовж усієї доби. Тож графіки погодинних відключень застосовуються цілодобово. Найбільше навантаження припадає на вечірні години", — зазначив він.

Він наголосив, що наразі рано робити прогнози на зиму. За його словами, не варто орієнтуватися на сьогоднішню ситуацію в енергосистемі. Адже станом на зараз у цілодобовому режимі здійснюються аварійно-відновлювальні роботи на пошкоджених об’єктах.

"Усе залежатиме від того, скільки генерації вдасться відремонтувати до початку зими. І, що надважливо, наскільки зможемо захистити об’єкти критичної інфраструктури системами протиповітряної оборони", — пояснив посадовець.

Слободян додав, що, якщо вдасться реалізувати все заплановане, а також посилити захист ППО, Україна пройде зиму з мінімально можливими відключеннями.

Також він нагадав, що головною причиною виникнення дефіциту генеруючих потужностей є масовані ракетно-дронові удари ворога, через які втрачено понад дев'ять ГВт маневрової генерації. Також зараз частину генерації виведено у плановий ремонт.

"Планові ремонтні роботи зазвичай виконуються влітку. Раніше був достатній резерв генеруючих потужностей. На сьогодні через обстріли ми цей резерв тимчасово втратили", — пояснив Слободян.

Варто зазначити, що раніше заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук заявила, що наразі спрогнозувати, якими будуть відключення світла восени та взимку цього року, досить важко, адже ситуація в енергосистемі складна.

Нагадаємо, генеральний директор Yasno Сергій Коваленко заявив, що у найближчі шість-вісім тижнів ситуація з дефіцитом електроенергії буде складною. Це пов'язано зі зростанням споживання та недостатньою внутрішньою генерацією.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 26.06.2024 16:07