Фото: Офіс президента

За яку зброю б'ється Україна на саміті НАТО: відповідь Зеленського (відео)

У вечірньому відеозверненні 9 липня президент Володимир Зеленський заявив, що на саміті НАТО у Вашингтоні Україна битиметься за зміцнення протиповітряної оборони країни, а також за більшу кількість винищувачів F-16 для української армії.

Текст звернення з'явився на сайті президента.

Зеленський нагадав, що сьогодні починається саміт НАТО, де Україна битиметься за більшу кількість ППО. 

"Я впевнений, що буде. Б’ємося за більшу кількість літаків. F-16. Ми боремося, щоб були. Б’ємося за додаткові гарантії безпеки для України — а це зброя й фінанси, політична підтримка. Б’ємося за необхідні рішучі дії Америки та Європи – те, що зміцнить наших воїнів. Ми робимо й завжди будемо робити все, щоб російський терор програв. І це треба не лише нашій державі — це всім потрібно, буквально кожному партнеру, усім народам", — сказав глава держави.

Обстріл "Охматдиту"

"Охматдит" ми відновимо. З Кабміном я на зв’язку. Є перше рішення — 100 мільйонів гривень на підтримку "Охматдиту". Буде ще 300 мільйонів. Будуть й інші рішення і для Києва, і для міст Дніпровщини, і Донеччини — усіх обов’язково ми підтримаємо. Всім дітям, усім сім’ям — усім, хто постраждав, допоможемо", — підкресли український лідер.

Зеленський також висловив подяку всім людям, які підтримали "Охматдит", які збирають на UNITED24, які допомагають: компаніям, волонтерам, усім, хто об’єднався зараз.

"Я дякую лідерам, країнам — усім, хто вчора й сьогодні засудив російський терор. Ми цінуємо вашу підтримку, друзі! Ми на телефоні — ми працюємо з партнерами зараз, щоб ніхто не мовчав. Щоб усі засуджували. І дуже хочеться, щоб усі діяли. Щоб були саме ті рішення, які повернуть безпеку. Зокрема рішення тут, у Вашингтоні, тут, на саміті НАТО", — додав Володимир Зеленський.

Раніше президент Володимир Зеленський показав наслідки ракетного удару по Києву. Він заявив, що триває рятувальна операція після російської ракетної атаки в понеділок, 8 липня. Станом на сьогодні відомо про 38 загиблих, серед них четверо дітей.

Нагадаємо, 9 липня керівниця Моніторингової місії ООН із прав людини Даніель Белль повідомляла, що є "висока ймовірність" того, що по дитячій лікарні "Охматдит" в Києві відбулося "пряме влучання" російської ракети. Це "одна з найбільш кричущих атак" за час усього повномасштабного вторгнення Росії.

Своєю чергою прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що держава повністю відбудує лікарню "Охматдит". Відновлювальні роботи розпочнуться вже зараз.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.07.2024 19:38