Фото: УНІАН

Закликав до повалення влади та пропагував війну: ДБР повідомило про ще одну підозру одіозному Киві

Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру у публічних закликах до насильницької зміни конституційного ладу та пропаганді війни колишньому народному депутату України від забороненої політичної партії "Опозиційна платформа — за життя" Іллі Киві.

Про це повідомила прес-служба ДБР.

Правоохоронці встановили, що екс-депутат продовжує розповсюджувати серед населення антиукраїнську пропагандистську інформацію. За даними ДБР, Ілля Кива у своїх численних публікаціях створював для громадськості образ ворога з чинної української влади, яку потрібно стримувати від агресії. Він активно нагнітав антивладні настрої в українському суспільстві й виправдовував загарбницьку війну РФ проти України.

"Кива героїзував та виправдовував будь-які військові дії росіян, а також "підбурював" українську аудиторію проти патріотично налаштованих співвітчизників, а російську — проти українців. Він пропагував доцільність вирішення "суперечностей" із застосуванням воєнної сили й масштабного використання збройних сил РФ на території нашої держави", — йдеться у повідомленні.

Колишньому народному депутату України повідомлено про підозру у публічних закликах до насильницької зміни конституційного ладу (ч. 3 ст. 109 КК України) та пропаганді війни (ст. 436 КК України). Санкція статті передбачає до 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

"За інформацією слідства, наразі він переховується за кордоном. Його оголошено у міжнародний розшук", — йдеться у повідомленні.

Справа Іллі Киви

Офіс Генерального прокурора оголосив Іллі Киві підозру у державній зраді й порушенні територіальної цілісності. За день до вторгнення Росії на територію України Ілля Кива записав відеопривітання з Днем радянської армії та озвучив потребу у визволенні України.

10 березня 2022 року слідчий суддя Личаківського районного суду Львова задовольнив клопотання слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого Управління Державного бюро розслідувань та обрав Киві запобіжний захід у виді тримання під вартою.

12 березня 2022 року слідчі ДБР зібрали необхідні документи для оголошення Іллі Киви в міжнародний розшук.

29 березня Слідчі ДБР повідомили ще одну підозру колишньому народному депутату Іллі Киві за пропаганду війни та заклики до насильницької зміни влади.

Нагадаємо, 10 травня 2022 року українські правоохоронці закінчили спеціальне досудове розслідування проти колаборанта та нардепа дев'ятого скликання від ОПЗЖ Іллі Киви. Його справу скеровано до суду.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.08.2023 13:04