Давид Арахамія. Джерело: Верховна Рада України

Законопроект про легальний "відкуп" корупціонерів: Арахамія відреагував на "зраду"

Голова фракції "Слуга Народу" у Верховній Раді України Давид Арахамія відреагував на ухвалення народними депутатами в першому читанні законопроекту №11340 щодо угоди зі слідством у провадженні по корупційних злочинах. Політик наголосив, що така ініціатива надійшла від партнерів України у рамках зобов’язань Ukraine Facility Plan. 

Відповідне повідомлення з'явилось у Telegram-каналі Арахамії.

Раніше повідомлялось, якщо документ ухвалять остаточно, то підозрювані в корупції чиновники зможуть піти на угоду зі слідством і просто "відкупитися" від в’язниці, сплативши лише штраф. 

Давид Арахамія прокоментував законопроект №11340, оприлюднивши декілька ключових позицій щодо нього.

Він підкреслив, що депутати не порушували питання угоди зі слідством в корупційних правопорушеннях, а ця ініціатива надійшла від партнерів у рамках зобов’язань Ukraine Facility Plan. Сьогодні, за словами Арахамії, голосували урядову версію, тому що уряд визначений перемовником з ЄС по цьому плану.

Також, як зазначає голова фракції "Слуга Народу", наразі пройшло перше читання і в нардепів є перелік зауважень у письмовій формі від САП та ВАКС, які мають цим механізмом користуватись. 

Давид Арахамія заявив, що угода — це право прокуратури, а не обов’язок. Політик у своїй заяві висловив сподівання, що сьогодні ні в кого, особливо в середовищі громадських активістів, немає сумнівів у доброчесності та професійності керівника САП Олександра Клименка. 

За словами політика, фінальна версія законопроекту все одно буде проходити "залік" від міжнародників. Арахамія наголосив, якщо громадянське суспільство вважає цей законопроект зрадою, у нього є право і можливість надати свої аргументи представникам посольств і міжнародних організацій.

"Але я впевнений, що все буде гарно доопрацьовано до другого читання, як це вже було багато разів в подібних ситуаціях", — резюмував Давид Арахамія.

Своєю чергою народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк у своєму Telegram-каналі підтвердив, що вимога прийняти закон про угоди зі слідством щодо корупційних злочинів насправді є вимогою Ukraine Facility. Проте, за словами нардепа, сам текст у такому поганому вигляді писав уряд, саме Мін'юст, і "явно не під нормальні консультації з колегами від міжнародних партнерів". Железняк наголосив, що законопроект просто внесли під номером 11340, який сьогодні після всіх застережень протягли у першому читанні. 

"Тобто написали свідомо поганий текст, потім повідомили партнерів, і зараз хочете прикрити свій зашквар їх позицією, яку не питали. Нагадаю на 1000% таку саму ситуацію: текст від уряду по реформі БЕБ. Теж була в Ukraine Facility, теж уряд брехав що погодив з партнерами, а потім вийшов лист G7 що партнери проти", — додав Ярослав Железняк.

Що передбачає законопроект №11340

Згідно з законопроектом, для підозрюваних у корупції хочуть встановити такі розміри відшкодування:

  • від 204 тисяч гривень до 2,04 мільйона гривень — у випадку скоєння кримінальної провини;
  • від 2,057 мільйона гривень до 20,4 мільйона гривень — у випадку скоєння нетяжкого злочину;
  • від 20,417 мільйона гривень до 102 мільйонів гривень — у випадку скоєння тяжкого злочину;
  • від 102 мільйони гривень до 204 мільйонів гривень - у випадку скоєння особливо тяжкого злочину.

Нагадаємо, 18 липня Верховна Рада прийняла у цілому законопроект №11256- 2 про підвищення акцизного податку на паливо. За відповідне рішення проголосував 231 народний обранець.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 18.07.2024 17:31