Фото: CinCAFU

"Відчував, що розмовляв сам з собою": Залужний розповів про перемовини із генералом Міллі після початку великої війни

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний та екс-глава Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі розповіли, як змінювалися їхні відносини з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Про це йдеться у матеріалі The Washington Post.

Зазначається, що невдовзі після російського вторгнення Залужний обговорив з Міллі боротьбу своєї країни за виживання. За словами українського генерала, на той момент Україна мала лише кілька справних літаків і терміново потребувала допомоги Заходу. Залужний наголосив, що під час спілкування із американським колегою у нього виникло відчуття, що "начебто він розмовляє сам із собою", після чого на тиждень припинив будь-яке спілкування з американським колегою.

"Чесно кажучи, через свою молодість і дурість я визнаю, що це була моя помилка. Насправді це була катастрофа", — сказав Залужний.

У виданні наголосили, що з цього і почалися "вирішальні та складні стосунки" між двома військовими командирами, які зрештою особисто зблизилися. Згодом, за словами Залужного, він став покладатися на Міллі в питаннях стратегії і в отриманні зброї, яка, на його думку, була необхідна українським силам.

"Але ці відносини, як і ширші зв'язки між Вашингтоном і Києвом у воєнний час, залишалися напруженими. Хоча американські посадовці пообіцяли продовжувати постачати зброю і розвідувальні дані, щоб стримувати Росію, вони іноді дратувалися через вимоги України про більші і швидші поставки. І хоча українці були вдячні за американську допомогу, вони дратувалися на прохання обмежити удари по російській території", — йдеться у матеріалі.

Міллі ж сказав журналістам, що розповіді про розбіжності із Залужним не заслуговують на увагу.

"Він людина. У його країну вторглися сотні тисяч російських солдатів. Його спина притиснута до стіни. Рівень тиску дуже високий. Те, що хтось трохи злиться і злиться, абсолютно нормально. І я це зрозумів. Я за 5000 миль звідси", — заявив американський воєначальник.

Залужний сказав, що завжди сперечався з Міллі, проте ці розбіжності "пом'якшувалися взаємною повагою". Також він описав Міллі як "зовнішнє джерело сили, якому можна зателефонувати, коли почуваєшся застряглим".

Нагадаємо, 26 вересня головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний провів підсумкову телефонну розмову з генералом Марком Міллі. Це була остання розмова генералів на посаді Міллі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.10.2023 12:44