Скріншот з відео

Залужний зробив заяву щодо роботи територіальних центрів комплектування

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що не задоволений роботою територіальних центрів комплектування (ТЦК). Проте, за його словами, завдання з мобілізації військовослужбовців будуть виконані.

Таку думку генерал висловив під час брифінгу для журналістів.

"Що стосується Територіальних центрів комплектування, то станом на сьогодні, скажімо так, чесно сказати, роботою їхньою я поки що незадоволений", — акцентував він.

Залужний пояснив, що якби співробітники ТЦК виконували свою роботу, то не довелося б обговорювати законопроект про мобілізацію в Україні.

"Люди, які працюють у ТЦК — це окрема спеціальність. Необхідно мати певний набір знань, навичок і найголовніший набір умінь, що дають змогу керівнику ТЦК виконувати свої обов’язки. Як зовні, поза ТЦК, так і всередині цього організму", — заявив він.

Проте головнокомандувач ЗСУ переконаний, що у територіальних центрів комплектування залишилися можливості з прийому особового складу. Також, за його словами, у ТЦК відбувається заміна кадрів.

"Ми прослідкували, щоб ті ключові посади, які працюють над організацією цього процесу в ТЦК, вони залишились і продовжили свою роботу. Тому я думаю, що ми безпосередньо з цим завданням справимося. Що стосується безпосередньо керівників, то робота йде далі та станом на зараз ми деяких керівників вже міняємо, які туди прийшли, деякі звільняються самостійно, але знову ж таки ця організація, як написано в постанові КМУ, — орган управління місцевого рівня, він на сьогодні, на мою думку, функціонує і буде далі виконувати свої завдання", — додав Залужний.

Крім того, він заявив, що деяких громадян України можуть запросити до війська в січні, а когось — у грудні. Потреба української армії в нових бійцях не означає, що всіх мобілізують одночасно.

Нагадаємо, Кабінет міністрів 25 грудня вніс до Верховної Ради законопроект, який передбачає суттєві зміни у процесі мобілізації. Тепер на військовозобов'язаних, які намагаються уникнути призову, чекає чимало заборон та покарань від держави. Так, у законопроекті №10379 уряд пропонує заборонити ухилянтам виїжджати за кордон. На законодавчому рівні у Кабміні хочуть заборонити проведення операцій з рухомим та нерухомим майном, накласти обмеження на право керувати транспортним засобом та отримувати посвідчення водія, а також розпоряджатися грошима та іншими цінностями.

Крім того, згідно із законопроектом №10378 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби", передбачається уточнення підстав для надання відстрочки та звільнення від призову на військову службу під час мобілізації

Зазначається, що певні військовозобов'язані, які були звільнені від строкової служби під час воєнного стану, не підлягають призову на службу протягом шести місяців під час мобілізації. Водночас проект закону визначає, що державні службовці, співробітники Бюро економічної безпеки України, Державної виконавчої служби України та прокуратури не мають права на відстрочку від призову.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.12.2023 20:20