Фото: pixabay

Заморозки та опади: якою буде погода у перший тиждень травня

У перші дні травня очікується прохолодна та нестійка погода із заморозками. Також синоптики прогнозують дощі.

Про це повідомив кандидат географічних наук, синоптик Ігор Кібальчич, передає meteoprog.com.

"Умови погоди у перші дні травня будуть визначатися молодим антициклоном Rixte, який сформується над Польщею і повільно просуватиметься у східному напрямку через Україну протягом понеділка — середи. Під його впливом у першій половині тижня опадів не передбачається, проте вночі температура повітря відчутно знизиться; у західних, центральних, північних та місцями східних областях очікуються заморозки на поверхні ґрунту та місцями у повітрі. Вдень очікується прогрівання повітря до цілком комфортних показників",  повідомив він.

Зазначається, що з другої половини тижня атмосферний тиск почне поступово знижуватися і зросте ймовірність випадання дощів, а у вихідні розпочнеться суттєве похолодання у зв’язку з надходженням арктичного повітря зі Скандинавії.

Відтак, у понеділок, 1 травня, невеликі дощі очікуються у південних, східних та місцями центральних областях. На решті території країни без опадів. Температура повітря вночі +3…+8°С, у західних областях на поверхні ґрунту та місцями у повітрі заморозки 0…-5°С. Вдень повітря прогріється до +12…+17°С.

У вівторок, 2 травня, опадів на території країни не передбачається. Температура повітря вночі +2…+7°С, у західних, центральних та північних областях на поверхні ґрунту та місцями у повітрі заморозки 0…-5°С. Вдень максимальна температура становитиме +14…+19°С.

У середу, 3 травня, також пануватиме суха та малохмарна погода. Температура повітря вночі +3…+8°С, на півночі Лівобережжя на поверхні ґрунту заморозки 0…-3°С; вдень +16...+21°С.

А от у четвер, 4 травня, у західних та місцями центральних областях можливі короткочасні дощі. Температура повітря вночі +4…+9°С, вдень +17…+22°С, у західних та північних областях +9…+14°С.

У п'ятницю, 5 травня, у південних, центральних та східних регіонах можливі грози. Температура повітря вночі у північних та західних областях +2…+7°С, на решті території країни +7…+12°С. Вдень +14…+19°С, у західних областях +8…+13°С.

У вихідні, 6-7 травня, на тлі циклонічної діяльності очікується нестійка погода з дощами та суттєвим зниженням температури повітря, починаючи із західних та північних областей. Температура повітря в суботу в західних та північних областях вночі +1...+6°С, вдень +7...+12°С; на решті території вночі +5…+10°С, вдень +13…+18°С. У неділю вночі +2…+7°С, у західній частині заморозки на поверхні ґрунту та в повітрі 0…-5°С; вдень +9…+14°С.

Нагадаємо, за прогнозами синоптиків, середня місячна температура в Україні у травні 2023 року прогнозується в межах від 14 до 18 градусів тепла. Такі показники є близькими до норми.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.05.2023 19:20