Фото: Офіс президента

Запрошення до парламенту Канади ветерана СС "Галичина": Трюдо перепросив за інцидент

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо в середу, 27 вересня, перепросив у президента Володимира Зеленської та всієї української делегації за запрошення ветерана СС "Галичина" Ярослава Гуньки в парламент.

Про це повідомляє CBC News.

"Рота повністю взяв на себе відповідальність і пішов у відставку. Це була помилка, яка глибоко збентежила парламент і Канаду. Всі ми, хто був у п'ятницю (22 вересня, — ред.) в цьому парламенті, глибоко шкодуємо про те, що стояли й аплодували, навіть якщо ми робили це, не знаючи контексту", — сказав Трюдо.

Прем'єр Канади назвав запрошення Гуньки в парламент "жахливою наругою над пам'яттю мільйонів людей, які загинули під час Голокосту". 

"Це була жахлива наруга над пам'яттю мільйонів людей, які загинули під час Голокосту, і це було глибоко боляче для єврейського народу. Це також боляче для поляків, ромів, ЛГБТ-спільноти, людей з обмеженими можливостями та мільйонів інших, хто став мішенню нацистського геноциду", — сказав очільник канадського уряду.

Трюдо також наголосив, що Канада просить вибачення в президента України Володимира Зеленського та української делегації, які були присутні на цьому засіданні парламенту. 

"Я також хочу ще раз підкреслити, наскільки глибоко Канада шкодує про ситуацію, в якій опинилися президент Зеленський та українська делегація. Надзвичайно тривожно думати, що ця кричуща помилка політизується Росією та її прихильниками задля поширення неправдивої пропаганди про те, за що бореться Україна", — сказав Джастін Трюдо.

Скандал за участі ветерана СС "Галичина" у парламенті Канади

Спікер парламенту Канади Рота 22 вересня під час виступу звернувся до колишнього військового, 98-річного Ярослава Гуньки, який був у залі під час візиту Володимира Зеленського до Канади. У Палаті громад в той час також перебував прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо. Він відрекомендував його як українського та канадського ветерана Другої світової та назвав героєм, який служив у Першій українській дивізії й "воював за незалежність України проти російських агресорів тоді та продовжує підтримувати армію сьогодні". Ентоні Рота подякував Ярославу за службу, а зала відреагувала оплесками.

Канадський Центр у справах Ізраїлю та євреїв (The Centre for Israel and Jewish Affairs, CIJA) відреагував, наголосивши, що ветеран Гунька воював на боці 14 дивізії Ваффен нацистських військ СС, а ці війська брали активну участь у геноциді євреїв. Запрошення Гуньки до парламенту Канади викликало обурення єврейських організацій Канади та Польщі, які зажадали пояснень. 

Наступного дня спікер Ентоні Рота зробив офіційну заяву з вибаченнями й наголосив, що звернутися до Ярослава Гуньки було лише його особистою ініціативою.

Нагадаємо, 26 вересня стало відомо, що Ентоні Рота йде у відставку з посади спікера Палати громад Канади після гучного скандалу у парламенті Канади. За словами Ентоні Рота, "публічне визнання", яке він дав колишньому нацистському солдату, "спричинило біль окремим особам і громадам", включно з євреями, поляками та "іншими, хто пережив нацистські звірства".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.09.2023 22:33