Фото: Вікіпедія

Заради вступу до ЄС Північна Македонія внесе зміни до Конституції: що вимагає Болгарія

Північна Македонія задовольнила вимогу Болгарії щодо розміщення в Основний закон болгарську меншину. Це сприятиме майбутньому вступу країни до Європейського Союзу.

Про це йдеться на сайті уряду Північної Македонії.

Згідно з наявною інформацією, зміни передбачають додавання у преамбулу та статті 49 і 78 Конституції ще кількох народів Північної Македонії.

Таким чином у тексті "Громадяни Республіки Північна Македонія, македонський народ, частина албанського народу, турецький народ, волоський народ, сербський народ, ромський народ, боснійський народ та інші" після слів "боснійський народ" ставлять кому і додають: болгарський народ, хорватський народ, чорногорський народ, словенський народ, єврейський народ і єгипетський народ.

Також було внесено поправку до Комітету зі зв’язків між громадами, щоб зберегти паритетність представників у парламенті всіх громад, визначену таким чином у преамбулі Конституції.

Після схвалення цих змін Північна Македонія сподівається вступити в нову, більш значну фазу переговорів про членство в Європейському Союзі.

"Таке рішення Асамблеї Республіки Північна Македонія дозволить провести другу міжурядову конференцію з ЄС до грудня 2023 року, відкрити розділи в переговорах, активізувати реформи та швидке членство в ЄС", — йдеться у повідомленні уряду.

Нагадаємо, Україна та Північна Македонія домовились про скасування дозволів щодо виконання двосторонніх та транзитних перевезень для транспортних засобів стандарту Євро-3 та вище. Рішення про "транспортний безвіз" було ухвалено під час засідання українсько-македонської комісії з міжнародних автомобільних перевезень пасажирів та вантажів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 19.07.2023 10:41