Фото: СБУ

СБУ затримала трьох агентів воєнної розвідки Росії, які діяли на Харківщині та Житомирщині

Контррозвідка Служби безпеки нейтралізувала агентурну мережу головного управління генштабу ЗС Росії (відомого як ГРУ), яка діяла у Харківській та Житомирській областях. У результаті спецоперації затримано трьох агентів російської воєнної розвідки, серед яких — громадянин РФ.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

За даними слідства, фігуранти збирали інформацію про місця дислокації та переміщення Сил оборони на території обох регіонів. Також вони приховано відстежували дані про повітряні атаки РФ на місцеві об’єкти критичної та соціальної інфраструктури, а потім направляли до ГРУ "звіти" про можливі "прильоти".

Всю інформацію агенти передавали резиденту ворожої групи, який перебував у Бєлгороді. Ним виявився негласний позаштатний представник 74-го розвідувального центру російського ГРУ.

"Отримані дані він переправляв своєму "куратору" — кадровому співробітнику воєнної розвідки РФ. Розвідінформація потрібна була окупантам для підготовки та здійснення прицільних ударів по українських об’єктах", — зауважили в СБУ.

Контррозвідники встановили місця перебування російських агентів і затримали їх у власних помешканнях. За даними слідства, затримані — місцеві жителі, яких російська воєнна розвідка завербувала ще до початку повномасштабного вторгнення РФ. У поле зору спецслужби країни-агресорки вони потрапили під час неодноразових виїздів на територію Росії.

"Після 24 лютого 2022 року російська розвідка "активувала" своїх агентів і перейшла з ними на регулярні "сеанси" зв’язку через месенджер. На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманим про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України. Наразі вони під вартою. Їм загрожує довічне позбавлення волі", — наголосили в СБУ.

Нагадаємо, раніше співробітники Служби безпеки в Києві затримали ще одного агента Федеральної служби безпеки Росії. Він збирав розвіддані про спецпідрозділи Збройних сил України та СБУ, які спеціалізуються на використанні безпілотних літальних апаратів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.10.2023 13:59