Фото: соцмережі

Збитки на понад 700 млн гривень: НАБУ розкрило схему в "Укренерго"

Правоохоронці розкрили схему заволодіння електричною енергією "Укренерго". Компанія завдала збитків на суму понад 716 мільйона гривень.

Про це повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

"11 січня 2024 року НАБУ і САП викрили схему заволодіння електричною енергією ПрАТ "НЕК "Укренерго" та легалізації отриманих від її продажу коштів. Сума збитків становить понад 716 мільйона гривень", — йдеться у повідомленні.

Відомо, що про підозру повідомили чотирьом особам: організатору оборудки, екс-посадовцю товариства, голові правління банку та директору приватної компанії.

За даними слідства, у березні 2022 року ТОВ "Юнайтед Енерджі" (на той час один з найбільших в Україні трейдерів) закупила у ПрАТ "НЕК "Укренерго" електричну енергію на суму понад 716 мільйона гривень. Попри наявну заборгованість компанії перед товариством, керівник відповідного департаменту "Укренерго" не зупинив продаж.

"При цьому гарантом оплати виступив один із комерційних банків, а рішення про видачу гарантії голова правління прийняла одноосібно і з порушенням процедури. Надалі електроенергію продали реальним учасникам ринку, а отримані кошти вивели на рахунки закордонної компанії, підконтрольної організатору схеми, який також є бізнес-партнером учасника справи НАБУ і САП про розкрадання коштів "ПриватБанку", — зазначили у прес-службі.

ПрАТ "НЕК "Укренерго" гроші за поставлену електроенергію так і не одержала. Коли ж компанія звернулася до банку з вимогою про погашення заборгованості, отримала відмову. Завдяки своєчасним діям НАБУ і САП на кошти у сумі понад 700 мільйона гривень на рахунках залучених до схеми компаній накладено арешт.

Фото: НАБУ

Фото: НАБУ

До того ж заблокували кошти на рахунках підконтрольної організатору схеми компанії у двох європейських країнах. За даними НАБУ, були зафіксовані спроби зняти це блокування зацікавленими особами шляхом надсилання на адресу відповідних закордонних правоохоронних органів підроблених листів від імені детективів та прокурорів.

Нагадаємо, 11 січня, за ініціативи Державного бюро розслідувань арештовано майно сім’ї та підконтрольних кампаній львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича — одного з найбільших постачальників Міністерства оборони. Він намагався дати хабар слідчому Бюро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 11.01.2024 16:23