Фото: "Громадське"

Збиття українського літака в Ірані: суд відправив десять військових до в'язниці

В Ірані засудили десятьох військовослужбовців ППО. Їх звинувачували в причетності до збиття українського літака Boeing 8 січня 2020 року.

Про це повідомляє Radio Free Europe/Radio Liberty.

Командира засудили до 10 років ув’язнення. Він керував збиттям авіалайнера і його дії "були пов’язані з незнанням ситуації та помилковим переконанням, що виявлена ціль була ворожою". Ще дев’ятеро військових отримали терміни від одного до трьох років.

"Розгляд цієї справи був одним із найважливіших, делікатних і складних судових процесів за останні кілька років в країні", — цитує агентство іранське видання.

Рейс PS752 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" розбився на шляху до Києва, загинули всі 176 людей, які перебували на борту. Через кілька днів після офіційного заперечення Іран визнав, що підрозділ ППО Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) ненавмисно збив літак на тлі ескалації у відносинах зі Сполученими Штатами через ліквідацію генерала КВІР Касема Сулеймані поблизу Багдада. Більшість загиблих були іранцями та канадцями, але 11 з них були громадянами України. 

Нагадаємо, Іран та Росія посилюють двосторонні відносини в галузі безпеки. Експерти стверджують, що це призведе до зростання постачання озброєння до Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Світ, 16.04.2023 22:30