Фото: Офіс президента України

Зеленський — про загибель журналістки Рощиної в РФ: Вона була в списках на обмін

Український президент Володимир Зеленський заявив, що журналістка Вікторія Рощина, яка загинула в російському полоні, була в списках на обмін.

Про це йдеться у вечірньому відеозверненні глави держави 11 жовтня.

"Вчора стало відомо про загибель української журналістки в російському полоні. Мої співчуття рідним, але вона була в списках на обмін, і дуже важко вести цю роботу — підштовхувати обміни. І саме тому потребуємо спеціальної допомоги, зокрема зусиль Ватикану", — сказав Зеленський.

Президент зазначив, що Україна передасть Ватикану список журналістів, які перебувають у полоні РФ.

"Ми обговорили детально повернення цивільних, повернення депортованих дітей. І ми сподіваємося на підтримку. Ми готуємо на цей місяць зустріч у Канаді саме щодо цього пункту формули миру, щодо гуманітарних питань. Я запросив Ватикан узяти участь", — додав Володимир Зеленський.

Що відомо про Вікторію Рощину

Відомо, що журналістка перебувала на фронті з початку російського вторгнення в Україну. Вона публікувала свої роботи в незалежних ЗМІ, зокрема в "Українській правді", "Громадському" та "Радіо Вільна Європа". Упродовж своєї майже десятирічної журналістської кар'єри вона висвітлювала такі складні й часто небезпечні теми, як злочинність, суди та права людини.

У березні 2022 року Рощина була затримана російськими військами та протягом 10 днів перебувала в Бердянську. 27 липня для того, щоб потрапити на окуповану територію, журналістка вирушила з України до Польщі. Вона планувала через Росію дібратися на окупований Схід України за три дні. Під час останнього дзвінка вона розповіла, що пройшла кілька днів прикордонних перевірок, але не сказала, де саме перебуває.

Нагадаємо, Офіс генерального прокурора докваліфікував кримінальне провадження щодо зникнення української журналістки Вікторії Рощиної у Росії. Наразі відкрито провадження за фактом воєнного злочину, поєднаного з умисним вбивством.

Раніше виконавча директорка громадської організації "Медійна ініціатива за права людини" Тетяна Катриченко повідомила, що українську журналістку Вікторію Рощину, смерть якої нещодавно була підтверджена, окупанти утримували у СІЗО №2 міста Таганрог Ростовської області Російської Федерації. Цей ізолятор відомий найжорстокішими тортурами.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.10.2024 20:41