Фото: Прес-служба українського президента

Зеленський домовився з Макроном про тренування українців на F-16

Президент України Володимир Зеленський напередодні, 3 вересня, провів телефонну розмову із очільником Франції Еммануелем Макроном. Вони обговорили тренування українських пілотів на американських винищувачах F-16 у Франції.

Про це гарант розповів у вечірньому відеозверненні. Він зауважив, що коаліція сучасних винищувачів стає міцнішою й Україна має "нові домовленості з партнерами щодо оборонних пакетів".

"Сьогодні в розмові з президентом Франції Макроном ми обговорили, яке нове постачання здатне допомогти нашим воїнам. Обговорили захист нашого Одеського регіону — те, що Франція може зробити для захисту Одеси та області. І є дуже важлива домовленість про тренування у Франції наших пілотів — наша коаліція сучасних винищувачів стає міцнішою", — наголосив Зеленський.

Він додав, що є вагомі речі, які роблять захист України щотижня потужнішим.

"Це стосується і нашої зброї — від гармат і снарядів до дронів і ракет. Це стосується і нашої єдності. Зокрема, єдності у несприйнятті всього й усіх, що послаблює Україну", — сказав президент.

Коли Україна застосовуватиме F-16 на фронті

Міністр оборони Олексій Резніков вважає, що Україна може почати застосовувати винищувачі F-16 вже навесні 2024 року.

"Я думаю, в наступному році, навесні. Я маю на увазі — вже в застосуванні. Бо на сьогодні дозвіл на навчання є, країни, які зголосилися навчати, є, і навіть вже є країни, які зголосилися передати нам F-16 після завершення навчання і підготовки інфраструктури", — наголошував він в одному з інтерв'ю.

Резніков зазначав, що відмова міжнародних партнерів надати Україні літаки F-16 ніколи не була пов’язана з політичними процесами. За його словами, головним аргументом завжди було те, що Захід боявся створити враження в Кремлі ніби він підвищує рівень ескалації.

Проте Резніков запевняв, що написав "не один лист" зобов’язань, що Україна не буде використовувати зброю НАТО на території Росії, а застосовуватиме її тільки з метою звільнення тимчасово окупованих територій.

Нагадаємо, що Данія та Нідерланди на зустрічі у форматі "Рамштайн" 25 травня очолили коаліцію з навчання ЗСУ на F-16. Також до її складу увійшли Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща. 22 червня США отримали запит від Данії щодо підготовки українських пілотів для застосування винищувачів F-16. Лише на початку серпня Джо Байден схвалив тренування українських військових на американських винищувачах F-16. Наприкінці літа навчання стартували.

20 серпня Нідерланди та Данія під час візиту президента України Володимира Зеленського у ці країни заявили, що нададуть ЗСУ американські винищувачі у кількості 42 та 19 відповідно. Зокрема, прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен повідомила, що її країна планує надати Україні перші шість F-16 до Нового року, а ще п'ять — протягом 2024 року.

Своєю чергою Румунія та Нідерланди ухвалили рішення про створення навчальної бази для пілотів та обслуговування винищувачів F-16. Такий крок стане також потужною підтримкою для протиповітряної оборони України.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський раніше заявляв, що Збройним силам України знадобиться орієнтовно 160 винищувачів F-16, щоб отримати перевагу в небі над Російською Федерацією.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.09.2023 00:36