Фото: Вікіпедія

Навчання на F-16: першу групу українських пілотів вже сформовано, — Politico

Сформовано першу групу українських пілотів, які візьмуть участь у тренуваннях на винищувачах F-16. До неї входить вісім військових.

Про це повідомляє Politico з посиланням на власні джерела.

Відтак, за словами офіційного представника США, вісім українських пілотів, які вільно володіють англійською, готові розпочати навчання на американських винищувачах. Про дату початку цих навчань не повідомляється.

Водночас ще 20 пілотів, які трохи володіють англійською, можуть розпочати мовні курси у Сполученому Королівстві вже цього місяця.

"Загалом для потенційної участі у навчальній програмі визначено 32 пілоти, чого достатньо для двох ескадрилій", — вказує видання. 

Зазначається, що коаліція з 11 країн НАТО допоможе українцям навчитися керувати американським військовим літаком, причому більша частина навчання відбудеться в Данії та Румунії. 

Винищувачі F-16 для України

Президент США Джо Байден 21 травня схвалив навчання українців на F-16. Володимир Зеленський запевнив, що Україна не використовуватиме ці літаки, аби бити по території РФ.

25 травня на зустрічі у форматі "Рамштайн" союзники повідомили, що коаліцію з навчання ЗСУ на F-16 очолять Данія та Нідерланди й увійдуть у неї ще чотири країни: Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща. Один з лідерів "авіаційної коаліції" — Нідерланди — 14 червня заявили, що навчання стартують у найближчі місяці.

22 червня США отримали запит від Данії щодо підготовки українських пілотів для застосування винищувачів F-16. 

Міністр оборони України Олексій Резніков повідомляв, що навчання триватимуть щонайменше шість місяців. За його словами, Україна ще повинна модернізувати деяку інфраструктуру для літаків. Резніков сподівається, що F-16 у небі над Україною літатимуть вже до весни наступного року.

Раніше видання CNN із посиланням на чиновників повідомляло, що Сполучені Штати Америки все ще чекають від європейських чиновників остаточного плану підготовки українських пілотів на винищувачах F-16. Його мають затвердити у Білому домі перш ніж програма почнеться.

Нагадаємо, речник Повітряних сил полковник Юрій Ігнат заявив, що навчання українських пілотів на винищувачах F-16 стартує вже наприкінці серпня. Загалом льотчикам потрібно приблизно шість місяців для того, щоб опанувати винищувачі. Однак цей термін можна скоротити до чотирьох місяців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.08.2023 07:59