Володимир Зеленський на прес-конференції 19 грудня 2023 року. Фото: Офіс президента України

Зеленський озвучив дві умови, за яких багато українців повернеться з-за кордону

Значна частина українських біженців повернеться на Батьківщину з-за кордону, коли в Україні посилиться система протиповітряної оборони. Також визначальним фактором стане зменшення надання їм підтримки закордонними урядами.

Про це повідомив під час прес-конференції 19 грудня президент Володимир Зеленський. Очільник держави наголосив, що Україна повинна захищати усіх своїх громадян. 

"Ми повинні захищати всіх громадян України. Я вважаю, більшість людей приїде, коли буде потужніша ППО. Багато приїде, я не знаю, чи більшість. Напевне складно сказати, бо там є у людей працевлаштування, діти пішли в школи тощо. Друге, те, що буде впливати — це зменшення підтримки від європейських країн людям, які виїхали", — сказав він. 

Він також закликав українців, які втікали від війни за кордон та знайшли там нове життя, не поспішати позбавлятися від громадянства України. Питання може бути частково вирішене за допомогою "множинного громадянства". 

"Я дійсно вважаю, що це нормально і я вважаю, що українців дійсно є 60 мільйонів у світі. І не всім обов’язково жити в Україні, у них є історія, і свої сім’ї, хтось народився в Канаді або в США, але ми можемо дати їм можливість підтримувати Україну, відчувати, що вони українці, допомагати, відкривати бізнеси тут, сплачувати якісь податки тощо. Все це точно іде в плюс Україні", — пояснив гарант.

Нагадаємо, за даними аналітиків, серед країн ЄС, де українські біженці найбільш працевлаштовані, лідирує Польща з показником в 65%. Найгірша ситуація з зайнятістю наших громадян у Німеччині. Там лише 19% українських біженців виявили бажання влаштуватися на роботу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 20.12.2023 04:28