Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

Зеленський підписав закон про мораторій на виплати за державним боргом

У середу, 31 липня президент України Володимир Зеленський підписав закон №11396, який надає можливість Кабінету міністрів право вводити мораторій на виплати за зовнішнім державним боргом до 1 жовтня.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

Відповідний документ містить дві головні норми:

  • дозволяє уряду взяти гарантований державою борг колишнього "Укравтодору" в "периметр" державного боргу і здійснити його реструктуризацію (мова йде про серію єврооблігацій 2021 року на загальну суму 700 мільйонів доларів + відсотки). 
  • надає право уряду тимчасового призупинити виплати по зовнішньому державному боргу у разі потреби. Фактично — якщо офіційна домовленість щодо реструктуризації не буде досягнута до 10 серпня, коли наступить строк купонних виплат по одному з випусків державних єврооблігацій з погашенням у 2026 році.

Варто зазначити, що схоже технічне рішення було вже використане у 2015 році, коли Україна прийняла Закон "Про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом" у травні, досягла принципових домовленостей з інвесторами в кінці серпня, і оголосила про завершення операції у листопаді.

Нагадаємо, раніше Міністерство фінансів України заявляло, що державний борг України з 2022 року став дешевшим в 1,4 раза та збільшив строковість в 1,6 раза. Така динаміка пов'язана збільшенням довгострокового пільгового фінансування від міжнародних партнерів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 31.07.2024 17:21