Фото: Офіс президента

Зеленський підписав закон про заборону діяльності РПЦ в Україні

У суботу, 24 серпня, президент Володимир Зеленський підписав закон про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, пов’язаних із Російською Федерацією.

Про це повідомляється на сайті парламенту.

У карті закону зазначається, що 23 серпня документ було направлено на підпис президенту, а вже 24 серпня його було повернуто з підписом гаранта.

Заборона РПЦ в Україні

Після широкомасштабного вторгнення Росії в Україні почали масштабну "зачистку" духовної сфери. Були порушені десятки кримінальних справ проти священнослужителів УПЦ московського патріархату, які підтримували та виправдовували війну. Крім цього, постало питання заборони Російської православної церкви в Україні та пов'язаних з нею організацій.

Комітет декілька разів переглядав свій висновок до другого читання, хоча і рекомендував у березні 2024 року його до другого читання. Документ викликав чимало суперечок у сесійній залі, доходило навіть до блокування трибуни.

16 серпня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної й інформаційної політики знову переглянув свій висновок до проекту щодо діяльності в Україні релігійних організацій. Він провів низку узгоджувальних рад із відповідними службами, врахував конструктивні пропозиції, що покращують документ. Зокрема, комітет підтримав пропозицію викласти назву законопроекту № 8371 у такій редакції: "Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій". Також пропонується відтермінувати набрання чинності окремих положень акта.

Нагадаємо, днями президент Володимир Зеленський провів онлайн-зустріч із представниками Всеукраїнської Ради церков і релігійних організацій. Вони обговорили законопроект, який обмежить вплив російської церкви на українські релігійні організації. Після цього, наступного дня, Всеукраїнська Рада церков і релігійних організацій повідомила, що підтримує законодавчу ініціативу щодо заборони діяльності релігійних організацій, пов'язаних з Російською православною церквою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 24.08.2024 11:20