Фото: Freepik

Зеленський підписав закон про заборону феєрверків, петард та салютів: коли він почне діяти

Президент України Володимир Зеленський 2 травня підписав указ щодо використання та обігу піротехнічних виробів. Закон, який набуде чинності через пів року, забороняє в Україні більшість феєрверків, петард та салютів. 

Відповідна інформація міститься на сайті Верховної Ради.

Так, згідно з документом, під повну заборону потрапили феєрверки F2,3,4, які мають найбільший шумовий ефект. 

Заборона не стосуватиметься феєрверків класу F1, які мають дуже низький рівень небезпеки та незначний рівень шуму (наприклад, сценічна піротехніка), що не перевищує 60 дБ. Проте особам, які не досягли 16 років, продаж такої піротехніки заборонений.

Продаж сценічних піротехнічних виробів класу Т1, інших піротехнічних виробів класу P1 дозволяється лише особам, які досягли 18 років, а піротехніки класу Т2 та P2 — лише особам зі спеціальною підготовкою.

Законом також встановлюється, що при поводженні з тваринами під час проведення спортивних, видовищних заходів, відео- та фотозйомок не допускається заподіяння їм травмувань, болю, знівечення, їх загибель, зокрема і внаслідок використання піротехнічних виробів.

"Незважаючи на воєнний стан та напругу в суспільстві, деякі громадяни продовжують використовувати піротехніку навіть у найбільш постраждалих від збройної агресії Росії містах. Зокрема, у засобах масової інформації активно поширюється інформація щодо запуску феєрверків у місті Буча Київської області, в якому через окупацію та масові обстріли загинула велика кількість людей", — пишуть автори документа. 

Нагадаємо, використання піротехніки на час воєнного стану в Україні — під суворою забороною. Попри це, наприкінці березня у Святошинському районі столиці місцевий житель запустив салют. Свій вчинок він пояснив бажанням привітати друга із днем народження.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 03.05.2023 10:38