Фото: Офіс президента

Зеленський підтвердив звільнення Резнікова: хто стане новим очільником Міноборони

Президент Володимир Зеленський заявив, що цього тижня парламенту буде запропоновано здійснити важливе кадрове рішення. Зокрема, воно стосуватиметься відставки міністра оборони Олексія Резнікова.

Відповідну заяву гарант зробив під час відеозвернення.

"Цього тижня парламенту буде запропоновано ухвалити й кадрове рішення. Хочу окреслити це зараз. Я вирішив провести заміну міністра оборони України. Олексій Резніков пройшов ці більш ніж 550 днів повномасштабної війни. Вважаю, що Міністерство потребує нових підходів та інших форматів взаємодії як із військовими, так і з суспільством в цілому", — наголосив президент.

Крім того, очільник держави наголосив, що наступником Резнікова має стати Рустем Умєров. Він закликав парламент підтримати його кандидатуру.

"Зараз очолити міністерство має Рустем Умєров. Верховна Рада України добре знає цю людину, і пан Умєров не потребує додаткових представлень. Очікую від парламенту підтримки цієї кандидатури", — зауважив гарант.

Зазначимо, що нещодавно Олексій Резніков потрапив у скандал через закупівлю Міноборони зимових курток для ЗСУ.

Деталі контракту

Міноборони восени 2022 року уклало контракт із турецькою фірмою Vector avia hava araçlari на постачання зимового одягу. За даними ЗМІ, ця фірма лише у жовтні-грудні ввезла до України з Туреччини 233 тисячі курток на 20 мільйонів доларів і 202 тисяч штанів на 13 мільйонів доларів. Ціна була прийнятною як для зимового одягу. Куртки від турків йшли по 86 доларів. Інший постачальник з Болгарії ввіз для Міноборони з Китаю куртки по 95 доларів. Але проблема в тому, що з Туреччини насправді їхали не зимові куртки, а літні.

За даними видання, середня вага китайських курток була два кілограми, а турецької — 1,1 кілограма. Це дуже схоже на різницю між літнім жакетиком і зимовою теплою курткою.

Журналісти оприлюднили пакет супровідних документів на одну з партій товару від Vector avia, де видно, як 4900 курток загальною вартістю 142 тисячі доларів "перетворюються" на 4900 курток за 421 тисячу доларів. Згодом виявилося, що одним із власників турецької фірми, у якої Міноборони України закупило літні куртки для війська за ціною зимових, виявився племінник народного депутата. До махінацій із закупівлями може бути причетний нардеп від "Слуги народу" Геннадій Касай.

Олексій Резніков запропонував спір Михайлу Ткачу та Анастасії Радіній у відповідь на звинувачення у закупівлі та постачанні літніх курток замість зимових для військових Збройних сил України. Резніков сказав, якщо виявиться, що Міністерство оборони справді поставило 180 тисяч літніх курток замість зимових, то міністр обіцяє подати у відставку. Якщо ж виявиться, що були поставлені 180 тисяч зимових курток, а не літніх, то народна депутатка Анастасія Радіна, яка теж критикувала відомство, має скласти мандат, а журналіст Михайло Ткач — піти з видання УП і на три роки припинити займатися журналістикою.

Журналіст у відповідь зазначив, що з моменту виходу розслідування в Україні так і не побачили будь-яких пояснень з приводу сумнівних закупівель. Натомість очільник відомства "був змушений опускатися до неміністерського рівня тиску на ЗМІ". Народна депутатка вважає, що міністр воюючої країни не мав би втрачати час на боротьбу із журналістами, які вже допомогти зекономити десять мільярдів гривень для забезпечення армії.

Нагадаємо, народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк раніше повідомляв, що Олексій Резніков, ймовірно, піде у відставку. Також, ймовірно, Резніков стане послом України у Великій Британії, але це за умови, якщо міністр знову не втрапить у гучний скандал.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 03.09.2023 22:03