Фото: прес-служба Офісу президента

Зеленський пояснив, чому деокупація Криму пройде легше, ніж звільнення Донбасу

Процес деокупації Кримського півострова пройде легше, ніж захопленого росіянами Донбасу. У цьому важливу роль відіграє ментальне повернення людей до України.

Таку заяву зробив президент України Володимир Зеленський під час спілкування з миколаївськими студентами.

"Може так статися, що ми території повернемо раніше, ніж цих людей. Так може бути. Наприклад, якщо ми беремо Донбас, люди живуть там 10 років, живуть в іншому просторі й це довгий процес. Може бути по-різному. Я вважаю, що складніше з Донбасом. Мені партнери колись казали: вам буде майже неможливо повернути Крим і дуже складно повернути Донбас. А на мою думку, якщо ми говоримо про людей, все одно території повертаються з людьми, якщо люди не хочуть — буде дуже складно", — заявив Зеленський.

Президент також наголосив, що повернути жителів окупованого Донбасу ментально буде складніше, оскільки у регіоні багато років тривали бойові дії, була контактна лінія. У регіоні було багато сепаратизму, а частина людей пройшла війну.

"Стосунки зрозумілі. І навіть зараз, коли Росія проти нас воює, найжорсткіші сепаратисти стоять, біжать росіяни, а ці стоять. Це також про щось говорить. А бойових дій в Криму не було, тому я вважаю, що Крим чекає дуже на повернення, а Донбас також чекає, але буде дуже складно, бо велика частина цієї території була окупована і максимально мілітаризована... Нам головне нас зберегти. Те, що в нас є, все інше обовʼязково повернеться", — додав Володимир Зеленський.

Нагадаємо, у серпні Володимир Зеленський заявив, що Крим можна звільнити політичним шляхом без активних бойових дій. На його думку, для цього Силам оборони потрібно вийти на адмінмежу з окупованим півостровом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.11.2023 12:53