Фото: Офіс президента

Зеленський прибув у Данію: з ким зустрінеться президент та що обговорить

У неділю, 20 серпня, президент України Володимир Зеленський прибув у Данію. Глава держави, зокрема, обговорить з керівництвом країни постачання нашій державі винищувачів F-16.

Відповідне повідомлення з'явилось у Telegram Зеленського.

"Продовжуємо роботу з посилення України, із захисту наших людей. Зустрінуся з пані премʼєр-міністром Метте Фредеріксен, із королівською родиною, із лідерами партій, членами Фолькетингу та представниками данського бізнесу", — написав президент України.

За словами Зеленського, Україна продовжує розвивати співпрацю з Данією.

"Готуємо додаткові хороші новини для українських воїнів. Рухаємося далі в питанні F-16", — додав президент.

Варто відзначити, що перед візитом до Данії Володимир Зеленський відвідав Нідерланди. Після зустрічі з очільником нідерландського уряду Марком Рютте Глава держави наголосив, що Україна отримає від союзників 42 літаки F-16. Передача винищувачів відбудеться після тренування українських пілотів та інженерів.

Винищувачі F-16 для України

Президент США Джо Байден 21 травня схвалив навчання українців на F-16. Володимир Зеленський запевнив, що Україна не використовуватиме ці літаки, аби бити по території РФ.

25 травня на зустрічі у форматі "Рамштайн" союзники повідомили, що коаліцію з навчання ЗСУ на F-16 очолять Данія та Нідерланди й увійдуть у неї ще чотири країни: Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща. Один з лідерів "авіаційної коаліції" — Нідерланди — 14 червня заявили, що навчання стартують у найближчі місяці.

22 червня США отримали запит від Данії щодо підготовки українських пілотів для застосування винищувачів F-16. 

Міністр оборони України Олексій Резніков повідомляв, що навчання триватимуть щонайменше шість місяців. За його словами, Україна ще повинна модернізувати деяку інфраструктуру для літаків. Резніков сподівається, що F-16 у небі над Україною літатимуть вже до весни наступного року.

У НАТО зробили невтішні прогнози щодо передачі Україні американських винищувачів F-16. Адже для передачі літаків потрібне окреме рішення.

Нагадаємо, ми писали, що своїм візитом до Швеції президент Володимир Зеленський прозоро натякнув Байдену, що, мовляв, Україна хоч і зупинила свій вибір на авіаційній співпраці з США, але якщо у Вашингтоні будуть зволікати, то Київ буде змушений зосередитись на співпраці зі Швецією (а США в такому разі втратять потенційний ринок збуту), навіть попри те, що шведські літаки JAS 39 Gripen оцінюються дещо слабшими за американські F-16 Fighting Falcon.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.08.2023 17:53