Володимир Зеленський на прес-конференції 19 грудня 2023 року. Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Зеленський про демобілізацію: "Ми не можемо втратити найсміливіших людей"

В Україні разом з мобілізацією повинна проводитися демобілізація військових, які уже відслужили на фронті. Понад 400 тисяч українських воїнів заслуговують на відпочинок.

Про це президент України Володимир Зеленський заявив у ході прес-конференції за підсумками 2023 року. За словами гаранта, керівництво країни розробляє комплексний законодавчий план щодо бійців ЗСУ, однак питання демобілізації там поки нема.

"У мобілізаційному законі мають бути відповіді на запитання. Я не побачив там демобілізації, а це питання номер один. Головне, аби цей процес був щодо наших воїнів, яким дуже важко там. Я дуже б хотів, аби військове керівництво розуміло ці виклики. Ми не можемо втратити цих найсміливіших людей, найкращих людей", — наголосив очільник держави.

Також Зеленський додав, що на одній зі Ставок верховного головнокомандувача звучала пропозиція стосовно того, що треба набрати у військо від 450 до 500 тисяч людей. 

"Що стосується людей, то тут мені потрібна конкретика: що буде з мільйонною армією України — дуже потужною, я вважаю — що буде з тими хлопцями, хто кожного дня уже два роки там захищає нашу державу. У нас є питання ротації, велике питання відпусток. Повинен бути комплексний план", — додав Зеленський.

Варто зазначити, що Верховна Рада на засіданні 8 листопада продовжила строк дії воєнного стану і проведення загальної мобілізації ще на 90 діб. Таке рішення ухвалено вже вдев'яте з початку повномасштабної війни. Загалом зараз на військову службу призивають усіх придатних та обмежено придатних, якщо є потреба у людях на фронті чи в тилу. Зокрема, мобілізують тих, кого ВЛК визнала обмежено придатними, однак їх не відправляють на фронт, а — до частин забезпечення або до ТЦК.

Нагадаємо, 19 грудня народний депутат від "Європейської Солідарності" Олексій Гончаренко подав законопроект №10358 до парламенту. Відповідно до документа, в Україні військовослужбовці-контрактники матимуть можливість демобілізуватися через 18 місяців після початку служби. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.12.2023 19:22