Фото: Офіс президента

Зеленський про відмову Монголії арештувати Путіна: "Це відповідальність усього світу"

Президент України Володимир Зеленський заявив, що відмова Монголії заарештувати Володимира Путіна під час його візиту до країни — це відповідальність усього світу.

Таку заяву він зробив під час конференції "Об’єднані заради справедливості".

"Світ має безліч конвенцій, має тисячі сторінок декларацій, працює і Римський статут для, до речі, понад сотні країн світу. Повинен працювати Римський статут. Але нещодавно знайшовся виняток у Монголії для Путіна. І це відповідальність не просто чиясь окремо. Це відповідальність усього світу – зупинити деградацію системи права, не допустити руйнування тих норм, які ще залишаються", — наголосив очільник держави.

Гарант також зазначив, що система права мусить працювати так, щоб Римський статут, і зокрема ордер Міжнародного кримінального суду, який був виданий стосовно російського диктатора Путіна, "реально обмежували його та вже забезпечували його ізоляцію".

"Бо саме так суспільства реагують на злочинців — ізолюють їх. Саме так треба реагувати й щодо Путіна — тиснути на нього, ізолювати його, примушувати його закінчувати війну й шукати миру. Є країни, де чинний Римський статут, є країни, у яких Римський статут не ратифікований. І це глобальні гравці", — зазначив Зеленський.

Нагадаємо, 3 вересня президент Росії Володимир Путін під час свого офіційного візиту зустрівся із президентом Монголії Ухнаагійном Хурелсухом. Зустріч відбулася на площі Чингісхана в Улан-Баторі, також відомій як площа Сухе-Батора. Там спеціально для цієї події розгорнули червону доріжку, вишикували почесну варту. Крім того, на площі грав оркестр.

Речник Міністерства закордонних справ України Георгій Тихий заявив, що монгольська влада порушила міжнародні норми, дозволивши воєнному злочинцю Володимиру Путіну приїхати в країну. Це відбулося, попри ордер на арешт Міжнародного кримінального суду.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.09.2024 17:53