Фото: Офіс президента України

Зеленський прогнозує у Росії черговий заколот чи революцію

Президент України Володимир Зеленський вважає, що бойовики ПВК "Вагнера" не нападуть з півночі на Київ, однак в Росії може бути черговий заколот чи революція. Для його підтримки в країні-агресорці є багато осіб.

Про це Зеленський сказав в інтерв'ю ABC News. За його словами, власник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин вчинив спробу заколоту, бо був мотивований спробою покращити своє становище в Росії. Водночас сам заколот Пригожина виявив слабкість режиму Путіна.

"Путін не має військової сили всередині Росії, а його цивільне населення не захищене. Є сигнал, що в Росії може бути черговий заколот, революція. Щобільше, є багато людей, які можуть підтримати такий заколот", — каже глава держави.

Відомо, що ввечері 24 червня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко провів переговори з Пригожиним. У прес-службі російського диктатора заявили, що власник ПВК "Вагнера" прийняв пропозицію самопроголошеного президента Білорусі про зупинення руху найманців на території Росії та подальші кроки щодо деескалації напруги. Сам Пригожин підтвердив цю заяву та повідомив, що "вагнерівці" повертаються у польові табори. Пізніше у Кремлі заявили, що з Пригожина знімуть обвинувачення, а сам він поїде до Білорусі.

У Білорусі навіть почали зводити табори для розміщення терористів ПВК "Вагнера". Перший табір на вісім тисяч людей з'явиться за 200 кілометрів від кордону з Україною. Його облаштують в Осиповичах Могильовської області. Водночас поки що невідомо, де перебуває сам Пригожин. Він цю інформацію ретельно приховує.

Нагадаємо, раніше Міноборони Великої Британії проаналізувало, як російські засоби масової пропаганди відреагували на заколот "вагнерівців" 24 червня. Пропагандисти спочатку були здивовані розвитком подій, а російське телебачення взагалі зберегло звичний розклад.

Водночас аналітики Інституту вивчення війни вважають, що наслідки збройного повстання "Вагнера" для найманців та Пригожина залишаються незрозумілими, але Україна вже виграла від заколоту і може виграти ще більше.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 10.07.2023 00:42