Фото: Офіс президента

Зеленський провів розмову з прем’єром Японії: обговорили допомогу Україні та підготовку безпекової угоди

У середу, 3 квітня, президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Японії Фуміо Кішідою. Сторони обговорили допомогу Україні, конфіскацію заморожених російських активів та підготовку двосторонньої безпекової угоди.

Про це гарант повідомив на своїй сторінці у Telegram.

Український лідер розповів співрозмовникові про ситуацію на полі бою, зокрема про російський повітряний терор. За словами президента, з початку року Росія випустила по Україні майже тисячу ракет, близько 2800 "шахедів" і майже 7000 керованих авіабомб.

Зеленський поінформував про потреби України в нелетальному обладнанні, зокрема щодо спеціальної техніки для облаштування фортифікацій, розмінування та медичної евакуації.

У розмові з японським прем'єром гарант наголосив на тому, що зараз важливо посилювати санкційний тиск на агресора та створити механізм конфіскації заморожених російських активів. 

"У цьому контексті запровадження Японією вже 23-го пакету санкцій проти Росії за війну в Україні — це гарний приклад для інших міжнародних партнерів", — наголосив Зеленський.

Сторони також обговорили стан підготовки двосторонньої безпекової угоди за підсумками трьох раундів переговорів. Президент України відзначив особисту роль Фуміо Кішіди у проведенні японсько-української конференції в Токіо в лютому поточного року. Український лідер нагадав, що на ній підписали понад 50 двосторонніх угод. Сторони домовилися сприяти їх якнайшвидшій реалізації.

Зеленський подякував співрозмовникові за всебічну підтримку України з боку його уряду та всього японського народу. Станом на березень Японія надала нашій країні понад 12 мільярда доларів фінансової підтримки та анонсувала додаткову допомогу на цей рік.

"Дякую, що кожним своїм рішенням, кожним своїм словом демонструєте стійку й непохитну підтримку українського народу. Дякую, що допомагаєте нам відстоювати незалежність у боротьбі проти російського терору", — підсував президент.

Нагадаємо, 29 березня Україна отримала позику від Японії та Великої Британії через механізм Світового банку. Йдеться про 1,5 мільярда доларів. Кошти будуть спрямовані на підтримку ключових пріоритетів держбюджету.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 03.04.2024 14:21