Фото: Офіс президента

Зеленський провів розмову з президентом Швейцарії: обговорили підготовку до Глобального саміту миру

У середу, 10 квітня, президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі своєю швейцарською колегою Віолою Амхерд. Сторони обговорили підготовку до Глобального саміту миру.

Про це лідер української держави написав на своїй сторінці у Telegram.

"Поспілкувався з Віолою Амхерд та подякував Швейцарії за стабільну підтримку, зокрема за сьогоднішнє рішення про виділення п'яти мільярдів швейцарських франків на відбудову України", — заявив він.

Під час розмови лідери країн обговорили підготовку до першого Глобального саміту миру у Швейцарії, який запланований на червень 2024 року.

"Саміт продовжить нашу попередню роботу над впровадженням Формули миру за підсумками чотирьох зустрічей радників із питань національної безпеки, що відбулися в Копенгагені, Джидді, на Мальті та в Давосі", — підкреслив очільник української держави.

Зеленський заявив, що Україна та Швейцарія продовжують тісну співпрацю над залученням якомога ширшого кола країн до участі в саміті з метою формулювання спільного практичного бачення щодо досягнення справедливого, тривалого та всеосяжного миру для нашої держави.

Варто зазначити, що Глобальний саміт миру пройде 15-16 червня на курорті Бюргеншток у кантоні Нідвальден неподалік міста Люцерн. Його мета — створити основу, сприятливу для всеосяжного та міцного світу в Україні, а також "конкретну дорожню карту для участі Росії у мирному процесі". Водночас РФ чітко дала зрозуміти, що не братиме участі у цій ініціативі.

Нагадаємо, на початку березня, парламент Швейцарії підтримав пропозицію Соціал-демократичної партії, яка закріплює зобов’язання країни сприяти розмінуванню України. Для цього заплановано надати значну фінансову та кадрову підтримку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.04.2024 18:44