Фото: сайт Офісу президента

Зеленський розповів, чого бракує Україні для перемоги у війні

Для успішного протистояння російській агресії Україні потрібні системи протиповітряної оборони та бойові літаки. При постачанні достатньої кількості озброєння нашій державі під силу здобути перемогу у війні.

Таку заяву Володимир Зеленський зробив у зверненні до Дельфійського економічного форуму, у якому беруть участь президенти Греції, Чорногорії та Словенії, а також представники політичної та експертної спільнот багатьох країн.

Глава держави наголосив, що Україна не просить надто багато: країні потрібні системи ППО та бойові літаки, які можуть захистити наші міста від російського терору. 

"Кілька десятків систем та достатня кількість сучасних винищувачів — і взагалі не буде проблеми російської авіації та бомб. Нам потрібна артилерія, щоб відсувати фронт і повертати нормальне життя на окуповану Росією землю. І нам потрібна справедливість — такий тиск на Росію, який не дасть Путіну змоги збільшувати його воєнний потенціал: щораз більші санкції проти Росії, конфіскація путінських активів і нуль толерантності до російської дезінформації", — заявив президент.

Зеленський переконаний, що це все абсолютно реалістично і залежить тільки від політичної волі партнерів. 

"Путін може заповнювати своєю агресією лише дефіцит рішень світу. Дефіцит, який надто затягується. Можна перемогти в цій війні. Але не дефіцитами здобувається перемога", — резюмував президент України.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що країни Заходу досі не передали Україні достатньо систем протиповітряної оборони. За його словами, щоб змінити ситуацію, потрібна політична воля.

Своєю чергою міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна у Брюсселі заявив, що Україна повинна у найкоротші терміни отримати боєприпаси та системи протиповітряної оборони, щоб захистити себе від атак Російської Федерації. У країн НАТО є багато установок Patriot, які не використовуються.

Також генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 4 квітня повідомив, що окремі країни-члени НАТО готові оголосити про постачання засобів протиповітряної оборони для України. Це може статись впродовж найближчих днів.

За даними Forbes, в України почали закінчуватись ракети до систем протиповітряної оборони для відбиття атак Росії. Це напряму пов'язано через відсутність допомоги від США.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.04.2024 16:59