Скріншот з відео

Зеленський розповів, яку територію готовий обміняти на членство в НАТО

Президент України Володимир Зеленський прокоментував пропозиції віддати територію України, обмінявши її на мир та членство в НАТО. Він наголосив, що наша держава готова обміняти російський Бєлгород на вступ до Північноатлантичного альянсу.

Таку заяву Зеленський зробив на спільній прес-конференції з прем'єром Данії Метте Фредеріксен

"Обмін територій? Ми готові обміняти Бєлгород на наше членство в НАТО", — наголосив глава держави.

Своєю чергою Фредеріксен зазначила, що Україна буде сама вирішувати, чи вести їй переговори щодо миру і коли.

За словами президента України, важко критикувати контрнаступ ЗСУ, коли у бійців немає відповідного озброєння. За його словами, Україна не буде ризикувати життями тисяч захисників заради просування до п'яти-восьми кілометрів, коли немає потужної зброї. 

Зеленський наголосив, що поки Україна готувалася до контрнаступу, росіяни дійсно окопувалися, мінували територію та вибудовували свою оборону, проте вони усе це робили ще з 2014 року.

Нагадаємо, 15 серпня голова апарату генсека НАТО Стіан Єнсен заявив, що Україна може вступити до Альянсу в обмін на свої території. За його словами, "треба подумати, якою буде безпекова ситуація в Україні після закінчення війни". Голова канцелярії запевнив, що питання про цілісність території України порушує не він. Проте зараз з'явилися серйозні зрушення у питанні щодо можливого вступу України до НАТО.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк різко розкритикував заяву представника НАТО Стіана Єнсена. Він наголошує, що такі варіанти передбачають, що необхідно свідомо піти на програш демократії, заохочення глобального злочинця, консервацію російського режиму, знищення міжнародного права й обов’язкове перенесення війни на інші покоління.

Крім того, Міністерство закордонних справ України засудило пропозиції про обговорення членства в НАТО в обмін на територіальні поступки Російській Федерації та назвало абсолютно неприйнятними ці розмови. У відомстві наголошують, що завжди виходили з того, що Північноатлантичний Альянс, як і наша держава, територіями не торгують.

Згодом Стіан Єнсен перепросив за свої слова. Він визнав, що його заява була помилковою і йому "не слід було говорити про це в такий спосіб". Водночас посадовець спробував уточнити, що заява про "членство в обмін на території" потребує роз'яснення.

Раніше повідомлялось, що Данія оголосила про передачу Україні винищувачів F-16. Країна передасть нашій державі 19 літаків даного типу.

Також президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з главою нідерландського уряду Марком Рютте заявив, що Україна отримає від Нідерландів 42 літаки F-16. Передача винищувачів відбудеться після тренування українських пілотів та інженерів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.08.2023 20:12