Фото: Офіс президента

Зеленський у Києві зустрівся із Блінкеном: які важливі питання обговорили

У вівторок, 14 травня, президент Володимир Зеленський у Києві зустрівся з державним секретарем Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкеном.

Про це повідомив Офіс президента України.

Зазначається, що участь у переговорах також узяла спеціальна представниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер.

На початку зустрічі український гарант перш за все подякував Блінкену за його черговий візит до України, який є важливим сигналом стійкої та потужної підтримки нашої країни з боку Сполучених Штатів. Крім того, очільник держави висловив подяку й американському лідеру Джозефу Байдену та його адміністрації за нещодавнє схвалення пакета допомоги для України.

"Це було для нас довгоочікуваним і дуже важливим рішенням, а зараз необхідно цю допомогу доправити якомога швидше. Пріоритет для нас — протиповітряна оборона. Вже сьогодні нам потрібні дві системи Patriot для захисту Харкова та Харківщини, бо люди постійно страждають від обстрілів і російських ракет", — зазначив президент.

Також у ході перемовин Зеленський розповів Блінкену про ситуацію на передовій, зокрема на Харківському напрямку, та першочергові потреби Збройних Сил України. До того ж сторони обговорили перспективи розширення участі США в коаліції винищувачів та програм тренування пілотів, а також нагальні потреби в далекобійних спроможностях і комплектуванні додаткових бригад. 

Ще однією важливою темою став Глобальний саміт миру, який пройде у Швейцарії 15–16 червня. 

"Для нас є важливою участь керівництва Сполучених Штатів у Саміті миру як ключового міжнародного партнера. Це також сприятиме залученню якомога більшої кількості країн до цієї ініціативи, яка має закласти міцні підвалини для справедливого миру", — зазначив Зеленський.

Крім того, на зустрічі Зеленського та Блінкена йшлося про перспективи укладення двосторонньої безпекової угоди.

"Ми активно працюємо над фіналізацією підготовки угоди про безпекові гарантії, яка обов’язково має врахувати можливості США як найсильнішого партнера. Розраховуємо на підписання угоди невдовзі", — сказав президент.

Окрему увагу лідери приділили євроатлантичній інтеграції нашої держави.

"Україна розраховує на подальшу підтримку з боку США наших євроатлантичних прагнень, що важливо для зміцнення всієї трансатлантичної безпеки. Розраховуємо на конструктивну взаємодію в підготовці ювілейного саміту НАТО у Вашингтоні в липні цього року", — наголосив Зеленський.

Нагадаємо, раніше державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен заявив, що Збройні сили України зможуть ефективно утримувати лінію фронту на Сході.

Варто зазначити, що недавно Україна провела четвертий раунд переговорів зі Сполученими Штатами Америки. Йшлося про підписання двосторонньої угоди про гарантії безпеки. За словами керівника Офісу президента Андрія Єрмака, у планах — фіналізувати укладання двосторонньої безпекової угоди вже цього місяця.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.05.2024 16:08