Скріншот з відео

Зеленський закликав відновити дію Статуту ООН: він анонсував важливі кроки

Формула миру, яку минулого року представив президент України Володимир Зеленський, стала основою для оновлення наявної архітектури безпеки. Вона зупинить потенційну агресію інших держав у майбутньому.

Таку заяву Зеленський зробив під час виступу на 78-й Генеральній Асамблеї ООН у Нью-Йорку. Він наголосив, що зараз є можливість відновити дію Статуту ООН і гарантувати повну силу світового порядку, що ґрунтується на правилах. Президент України 20 вересня представить деталі на спеціальному засіданні Ради Безпеки ООН.

"Формула не лише про Україну. Понад 140 держав і міжнародних організацій повністю або частково її підтримали. Вона пропонує рішення та кроки, які зупинять усі форми перетворення на зброю, що були застосовані Росією проти України й інших країн і можуть бути використані іншими агресорами. Важливі переговори та консультації щодо імплементації Формули миру відбулися в Хіросімі, Копенгагені та Джидді. І ми готуємо Глобальний саміт миру. Я запрошую всіх вас — усіх, хто не толерує жодної агресії, — до спільної підготовки Саміту", — заявив президент.

Раніше Зеленський заявив, що Російська Федерація заслуговує на ядерне роззброєння, адже терористи не мають права нею володіти.

Що передбачає українська Формула миру

Відомо, що вперше світ почув українську Формулу миру на Всесвітньому економічному форумі у Давосі у січні цього року. Там її презентувала перша леді України Олена Зеленська. Тоді вона закликала світ об'єднатися проти російської агресії.

Українська Формула миру передбачає 10 пунктів:

  1. Радіаційна та ядерна безпека.
  2. Продовольча безпека.
  3. Енергетична безпека.
  4. Звільнення всіх полонених і депортованих.
  5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.
  6. Виведення російських військ і припинення бойових дій.
  7. Повернення справедливості.
  8. Протидія екоциду.
  9. Недопущення ескалації.
  10. Фіксація закінчення війни.

Нагадаємо, американський президент Джо Байден на Генасамблеї ООН заявив, що якщо світ хоче жити за правилами, то потрібно захистити Україну від російської агресії. Такі дії стануть інвестицією в майбутнє кожної держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.09.2023 21:59