Фото: Офіс президента

Зеленський заявив про підписання важливого протоколу з Молдовою: деталі

Президент Володимир Зеленський у традиційному відео звернувся до українців. Глава держави підбив підсумки візиту в Одесу.

Про це йдеться у вечірньому зверненні президента.

З Молдовою підписано протокол щодо спільного контролю на кордоні в пункті пропуску для залізниці "Кучурган — Новосавицька".

"Це ще один маршрут нашого експорту, додатковий транспортний коридор, який точно посилить увесь наш регіон. Дякую вам, Молдово", — сказав президент.

Сьогодні також відбувся візит в Одесу прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте та його команди.

"Наші перемовини. Є рішення щодо ракет для "петріотів" — Нідерланди дають додаткові ракети. Ми сьогодні обговорили з Марком і інші спільні кроки для оборони України. Окрема увага — захисту Одеси, усього нашого Півдня — від дунайських портів до портів Великої Одеси. Обговорили захист наших коридорів експорту в Чорному морі. Світ визнає глобальну роль України — гаранта продовольчої безпеки. І чітко підтримує те, що ми маємо зберегти й посилювати це наше значення", — заявив Зеленський.

Зеленський та Рютте відвідали Одеський порт.

"Були доповіді військових, урядовців щодо нашої поєднаності зі світовим ринком та захисту української акваторії Чорного моря. Провів нараду щодо ситуації в Одеській області із керівниками правоохоронних органів, представниками обласної влади, військовим керівництвом. Ключове — це, звичайно, підготовка до зими, захист енергетики, відновлення того, що було зруйновано російськими ударами. Пройти зиму й дати потужну відповідь на російські удари по Одесі, і по Одеському регіону, по містах області і усієї України — на це зараз спрямована робота всіх у системі влади та наших дипломатів", — заявив президент.

Президент та прем'єр Нідерландів відвідали наших воїнів, які відновлюються після поранень.

"Разом із Марком були в них, поспілкувалися. І я відзначив військових і лікарів, які їм допомагають, державними нагородами. Зустрілися з вихованцями Військової академії в Одесі. Хороша розмова. Дякую вам, хлопці, за вашу увагу, за ваші запитання. Хлопці, дівчата — молодці", — сказав глава держави.

Зеленський виступив на зустрічі Об’єднаних експедиційних сил – формат регіональної співпраці на півночі Європи. Президент онлайн звернувся до представників Сполученого Королівства, Швеції, Данії, Естонії, Фінляндії, Ісландії, Латвії, Литви, Нідерландів, Норвегії. Зазначається, що сама зустріч відбулася на шведському острові Готланд.

"Це вагомий сигнал, дуже символічне місце для розмови лідерів про безпеку Європи та довготривалий надійний захист наших країн, наших людей. Якщо поглянути на мапу, то можна одразу зрозуміти, чому російські державні пропагандисти закликали захопити цей острів. Готланд — це контроль над усім регіоном. І цей регіон Росія теж намагається дестабілізувати. І, до речі, я вдячний за сьогоднішню підсумкову заяву зустрічі лідерів Об’єднаних експедиційних сил. Сильна заява. Підтримка України. Зокрема, підтримка на шляху в НАТО та чітке засудження російської агресії. І готовність допомагати нам так, як потрібно для перемоги у війні", — сказав Зеленський.

Нагадаємо, 12 жовтня президент Володимир Зеленський повідомив нові подробиці чергового засідання Ставки. Глава держави заявив про цифровізацію військової допомоги. Глава держави наголосив, що нагальне завдання — перевести у цифровий формат увесь облік постачання Силам оборони.

Цифровізація, на його думку, дасть чітке розуміння, як забезпечуються наші воїни та де саме утворюються дефіцити і як вони заповнюються. Зокрема, для того, щоб ми могли показати кожному нашому партнеру інформацію щодо кожної поставленої одиниці зброї максимально оперативно. І щоб звіти тут, у Києві, не відрізнялися від реальних фактів на передовій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.10.2023 20:24