Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

Зеленський звернувся до США після атаки Ірану на Ізраїль

Президент Володимир Зеленський наголосив, що Україна засуджує атаку Ірану проти Ізраїлю з використанням дронів "Шахед" і ракет. За його словами, потрібно докласти всіх зусиль, щоб запобігти подальшій ескалації на Близькому Сході.

Відповідне повідомлення з'явилось у соцмережі X Зеленського.

Президент держави зазначив, що "ми в Україні дуже добре знаємо весь жах аналогічних атак з боку Росії, яка застосовує ті ж дрони "Шахед" і російські ракети, таку ж тактику масованих повітряних ударів".

"Потрібно докласти всіх зусиль, щоб запобігти подальшій ескалації на Близькому Сході. Дії Ірану загрожують усьому регіону та світу так само як дії Росії становлять ризик розширення війни. І очевидне спільництво двох режимів у поширенні терору має отримати рішучу та об’єднану відповідь світу", — написав Зеленський.

Український лідер зуважив, що звук безпілотників "Шахед", інструмента терору, однаковий у небі над Близьким Сходом і Європою. 

"Цей звук має стати тривожним дзвінком для вільного світу, демонструючи, що лише наша єдність і рішучість можуть урятувати життя та запобігти поширенню терору по всьому світу. Світ не може чекати, поки тривають дискусії. Слова не зупиняють дрони та не збивають ракети. Лише відчутна допомога здатна робити це. Допомога, якої ми чекаємо. Треба зміцнювати безпеку та рішуче протидіяти всім, хто хоче зробити терор новою нормою", — підкреслив Володимир Зеленський.

Глава держави також заявив, що надзвичайно важливо, щоб Конгрес Сполучених Штатів ухвалив необхідні рішення для зміцнення союзників Америки в цей критичний час.

Нагадаємо, 10 квітня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що його команда виявила понад 100 доступних Patriot — у деяких сусідніх країнах є більше однієї батареї, яка охороняє порт чи аеродром. Україні потрібно 25 таких систем, щоб створити повний повітряний щит над Україною, але Кулеба спочатку зосереджений на тому, щоб якнайшвидше отримати сім. За його словами, це дозволить охопити найбільші міста України й залишити хоча б одне вільне, щоб бути ближчим до поля бою, де російська авіація завдає ударів по українських військах на землі, використовуючи керовані бомби.

Додамо, 11 квітня Європарламент відмовився ухвалювати рішення щодо фінансування ради ЄС. Причина — неспроможність країн Євросоюзу забезпечити Україну додатковими системами Patriot.

Своєю чергою речник Повітряних сил Збройних сил України Ілля Євлаш заявив, що Україні для повного захисту неба від комбінованих повітряних атак країни-агресорки Україні необхідно 25 систем Patriot.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.04.2024 16:41