Фото: Вікіпедія

Зеленський звільнив керівника "Укроборонпрому": указ президента

Генеральний директор "Укроборонпрому" Юрій Гусєв втратив свою посаду. Він очолював концерн від 3 грудня 2020 року.

Відповідний указ опубліковано на сайті президента.

"Звільнити Гусєва Юрія Веніаміновича з посади генерального директора Державного концерну "Укроборонпром" згідно з поданою заявою", — зазначається в документі.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що Кабінет міністрів затвердив на посаді нового керівника "Укроборонпрому" Германа Сметаніна — голову харківського Заводу імені Малишева.

Конфлікт в оборонній галузі

Перші непорозуміння між керівництвом оборонної галузі були помітні вже навесні 2023 року. 21 березня Рада призначила колишнього керівника "Укрзалізниці" Олександра Камишіна міністром стратегічних галузей промисловості. В непублічних розмовах представники влади в один голос говорили, що головна мета цього призначення, як її Камишіну сформулював президент Зеленський, — навести порядок в "оборонці".

Цікаво, що спочатку і новий міністр, і керівник "Укроборонпрому" Юрій Гусєв переконували, що не варто очікувати конфліктів: буде лише командна робота. Через три місяці після призначення Камишіна головою Мінстратегпрому стало відомо, що Гусєву в "робочій команді" відомства більше не знайшлося місця.

За попередніми даними, головною проблемою для "Укроборонпрому" часів Юрія Гусєва стала ракетна програма. Минулого року були затверджені її дуже амбітні оновлені цілі.

Реформування "Укроборонпрому": що відомо

Державний концерн "Укроборонпром" було створено у 2010 році. У грудні 2020 року генеральний директор концерну Юрій Гусєв підписав наказ про початок корпоратизації держконцерну. Ліквідувати держконцерн планувалося до кінця червня 2021 року.

Парламент 13 липня 2021 року ухвалив у другому читанні та в цілому законопроект про реформування "Укроборонпрому". 20 липня 2021 року Рада розблокувала підписання закону про реформування "Укроборонпрому".

Нагадаємо, 4 травня Кабінет міністрів опублікував постанову про утворення акціонерного товариства "Українська оборонна промисловість". Воно стало заміною державному концерну "Укроборонпром".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.06.2023 21:30