Фото: spravdi.gov.ua

Майже 2 млрд грн заблокованих активів "опинились на роздоріжжі": журналіст пояснив, чому Україна може втратити кошти підсанкційних росіян

У грудні Міністерство юстиції України подало до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) позов про стягнення в український бюджет активів латвійської компанії SIA ROYAL PAY EUROPE, яка пов'язана з російським букмекером 1xBet.

Проте, як повідомив журналіст Євген Плінський, суд, який має відбутися 7 лютого, може "злити справу" і повернути майже два мільярди гривень заблокованих активів фактично росіянам. Він з посиланням на відповідні документи пояснив, що чекає на арештовані фінанси компанії SIA ROYAL PAY EUROPE та чому Україна може їх втратити.

За його словами, 1,9 мільярда гривень заблокованих російських активів "опинились на роздоріжжі". Він вказує: якщо ці кошти не будуть спрямовані в бюджет України та їх не виділять на потреби армії, то ці фінанси повернуться своїм підсанкційним власникам.

"І шанси поки 50/50, тому тема потребує як нашої уваги, так і розголосу", — наголосив він.

Плінський нагадав, що в січні 2023 року указом президента України №14/2023 введено в дію санкції проти латвійської компанії SIA ROYAL PAY EUROPE. Він зазначає, що ця фірма надає послуги у сфері електронної комерції і є головною платіжною системою російської букмекерської компанії 1xBet ТОВ "Твоя беттінгова компанія", проти якої також були введені санкції.

Журналіст пояснив, що гральні гроші, які 1xBet отримувала від українців, проходили саме через латвійську компанію. Тобто SIA ROYAL PAY EUROPE отримувала кошти, які виводились в офшори. Ця компанія з 2016 року зареєстрована в Латвії, але її власником є громадянин Росії Сергій Кондратенко.

Через те, що компанія SIA ROYAL PAY EUROPE та 1xBet мають тісний зв'язок — вони обидві потрапили під санкції. Так, станом на січень 2023 року на рахунках латвійської компанії було накопичено близько 1,9 мільярда гривень. Як тільки застосували санкції — ці кошти одразу було заблоковані та їх передали Агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА). 

"Все поки логічно та правильно, але від заблокованих коштів толку для держави "0". Їх неможливо використовувати на потреби армії, адже вони під арештом та лежать без руху", — пояснив журналіст.

Відомо, що у грудні 2023 року Міністерство юстиції України подало позов до Вищого антикорупційного суду щодо стягнення в український бюджет активів компанії ROYAL PAY EUROPE на суму майже 1,9 мільярда гривень. Своєю чергою ВАКС прийняв цю справу до розгляду. До того ж 17 січня 2024 було проведено перше засідання.

"Але так само як цей позов відкриває можливість переказати арештовані гроші в бюджет, так само він відкриває можливість ці гроші врятувати", — наголосив Плінський.

Журналіст додав, що паралельно з позовом Мін'юсту Касаційний адміністративний суд розглядає позов латвійської компанії ROYAL PAY EUROPE до президента Володимира Зеленського, яким намагається оскаржити санкції, вказуючи на те, що відношення до Росії вона не має.

Відповідно, ROYAL PAY EUROPE планує домогтися скасування арешту коштів АРМА з вимогою повернення їх на рахунки компанії. До того ж компанія хоче тимчасово отримати розблокування коштів на період розгляду справи. Це потрібно для того, аби вивести фінанси з України, навіть якщо санкції не скасують.

"Але тут на заваді їм стає Мін'юст зі своїм позовом, та ВАКС зі своїм потенційним рішенням про передачу грошей в бюджет. Адже якщо їх переведуть з АРМА на бюджетні рахунки витягнути їх звідти неможливо", — пояснює журналіст.

Своєю чергою, за словами Євгена Плінського, латвійська компанія зараз робить все можливе, щоб Мін'юст програв у ВАКС, та гроші не були перераховані в український бюджет.

"Якщо ROYAL PAY EUROPE вдасться добитися свого, то "план порятунку та виведення з країни 1,9 мільярда гривень залишається реальним. Наступне засідання ВАКС відбудеться 7 лютого, і дуже добре що воно транслюється в YouTube, тому будемо дивитись. Відверто кажучи, на першому засіданні Мін'юст виглядав мляво, слабо та невпевнено", — додав він.

Нагадаємо, за даними Bloomberg, Україна може отримати від США конфісковані в Росії близько 300 мільярдів доларів із заморожених активів країни-агресора та направити ці кошти на відбудову. Білий дім підтримав це законодавство.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 31.01.2024 17:25