Фото: nv.ua

Журналісти розкрили схему виїзду чоловіків через "Шлях" за сприяння Волинської ОВА: у причетності підозрюють нардепа від "слуг"

Журналісти видання "Українська правда" отримали у розпорядження списки військовозобовʼязаних осіб, які в 2023 році виїхали з держави через систему "Шлях" та не повернулися до України. Йдеться щонайменше про 900 осіб.

Про це йдеться у розслідуванні видання.

"У розпорядженні редакції опинився список військовозобов'язаних які залишили країну у 2023 році за сприяння Волинської обласної адміністрації через систему "Шлях". Це майже 900 людей. На другому році повномасштабної війни. Лише в одній області. Ця інформація дає можливість зрозуміти не лише кількість втікачів, а й хто саме залишив країну. Але найцікавіше у всій цій історії — які благодійні фонди та громадські організації їм в цьому допомогли", — розповів журналіст Михайло Ткач.

За кордон допомагали виїжджати такі ГО та фонди, як "Добра справа", "Подих Милосердя", "Разом у Майбутнє", "Віримо в Україну", "Відчуй тепло", "Велике Серце України", "Незламність і Відвага", "Серця Патріотів", "Промінь надії" та "Повернусь додому". А через організацію "Волинський актив молоді" протягом року у "Шлях" внесли понад тисячу військовозобов’язаних. Її засновником є народний депутат від партії "Слуга Народу" Валерій Стернійчук. Два інших засновники організації заступники керівника і керівник справами Луцької районної ради Андрій Лев та Андрій Костенко — депутат Луцької міськради від партії "Слуга народу", які є помічниками нардепа на громадських засадах.

"Волинський актив молоді", за інформацією джерел "Української правди" у правоохоронних органах, вносив до системи "Шлях" для перетину кордону помічників нардепа Стернійчука та тричі самого Стернійчука", — наголосив журналіст Михайло Ткач.

Розслідувачі наголосили, що, за допомогою співрозмовників у правоохоронних органах вдалося підтвердити, що щонайменше 18 військовозобов'язаних чоловіків у 2023 році завдяки ГО "Волинський актив молоді" виїхали за кордон і не повернулися. Наймолодшому — 25 років, найстаршому — 47.

Окрім того, за даними джерел видання серед правоохоронців, завдяки організації, пов'язаній з нардепом від "Слуги народу", військовозобов'язані тікали й у 2022 році.

Коментар Валерія Стернійчука

Сам Стернійчук у коментарі УП заявив, що давно — ще до моменту обрання нардепом — не має стосунку до цієї організації, чому ці дані не відображені у YouControl, він не знає.

Нардеп також повідомив, що коли на початку минулого року розгорівся скандал щодо цієї ГО, то він нібито сам "усно звернувся до Служби безпеки України, щоб розібралися з ситуацією довкола цієї організації, де колись був організатором", і нібито з того часу у цій справі ведуться слідчі дії.

"Якщо хтось є причетний до якогось гріха чи неправомірних дій, то я обов’язково  буду контролювати, щоб цю справу довести до кінця. Я знаю, що зараз триває слідство. Можу поцікавитися (скільки людей не вернулося, — ред.), бо я періодично це роблю, але те що мені можуть, те говорять", — заявив Стернійчук.

Благодійний фонд "Віримо в Україну"

Ще один скандал розгортається навколо Юрія Гупала, якого з початку повномасштабного вторгнення призначили заступником Волинської ОДА. У нього фонд "Віримо в Україну", який протягом двох років, як дізналися журналісти, вніс до системи "Шлях" понад, 1,5 тисячі чоловіків. Джерела також повідомили, що 10 січня 2024-го у Гупала та кількох наближених осіб (зокрема, у керівника благодійного фонду Шваліковського) провели обшуки. 

"Ті ж джерела повідомляють, що 10 січня в заступника голови Волинської ОВА та у кількох пов'язаних осіб, зокрема у директора БФ — Шваліковського, було проведено обшуки. За наявною інформацією, Гупало разом зі спільниками-мешканцями Київської області міг організувати схему із протиправного переправлення за кордон осіб призовного віку, котрі мають значне матеріальне становище", — наголосив Ткач.

Розслідувач наголошує, що у цій схемі на Гупала могли бути покладені обов’язки лобіювання та подальшого вирішення питання щодо оформлення відповідного пакета документів через органи Волинської ОВА. За інформацією у правоохоронних органах, вартість втечі становила близько семи тисяч доларів за особу.

Ткач додав, що у січні 2024 року, згідно з інформацією джерел серед правоохоронців, Гупало написав заяву на звільнення з високої посади. Однак жодних публічних повідомлень про арешти або будь-які слідчі дії за майже два тижні досі немає.

Нагадаємо, днями у мережі розгорівся скандал довкола блогерки-мільйонниці Тетяни Пренткович та її цивільного чоловіка Андрій Гонковського. Українців вельми обурив відпочинок пари на Мальдівах під час війни в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.01.2024 18:59