Фото: depositphotos.com

Журналісти виявили у Європі десятки шпигунів-дипломатів РФ: названо країни

У Північній Європі виявлено десятки російських шпигунів серед колишніх та активних співробітників диппредставництв Російської Федерації. Відповідні дані оприлюднено внаслідок спільного розслідування журналістів Фінляндії, Швеції, Норвегії та Данії.

Про це пише фінське видання Yle.

Джерело переконане, що не менше третини співробітників посольств Росії насправді є розвідниками та працюють у російській Службі зовнішньої розвідки (СЗР), військовій розвідці (колишня ГРУ) чи ФСБ.

При цьому, шпигуни зазвичай займають малопомітні дипломатичні посади, оскільки це дає їм більше можливостей для "основної роботи".

Видання наводить кілька конкретних імен, виявлених журналістами російських шпигунів.

Серед них — Дмитро Оторочкін, який був третім секретарем посольства РФ у Гельсінкі з 2014 по 2018 рік, а потім був переведений до посольства РФ у Копенгагені. Там він пропрацював до 2022 року, коли Данія визнала його персоною нон грата.

Журналісти переконані, що Оторочкін є співробітником Служби зовнішньої розвідки.

Розслідувачам вдалося встановити ще двох виявлених російських шпигунів. Вони були вислані з Фінляндії у 2022 році (МЗС країни офіційно не повідомляє імена депортованих дипломатів РФ, тільки їх кількість).

Володимир Комаров до квітня 2022 року працював радником посольства Російської Федерації у Гельсінкі.

Ще один депортований шпигун — Дмитро Двіньянінов: він був референтом посла, а раніше працював у російському НДІ з розробки космічної техніки.

Видання повідомляє, що публікації результатів журналістського розслідування у Фінляндії, Швеції, Норвегії та Данії будуть продовжені у медіа всіх перерахованих країн.

Нагадаємо, Росія створила систему стеження в посольствах країн ЄС. Для цього використовується антени на дахах російських посольств.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.04.2023 12:49