Фото: Universe Today

Зіткнення Чумацького Шляху і Андромеди: з'явилося відео майбутнього явища

Галактика Чумацький Шлях, в якій існує наша Сонячна система, приблизно через чотири-п'ять мільярдів років зіткнеться із галактикою Андромеди. Внаслідок цього зіткнення буде сформовано нову гігантську галактику, у якій народяться нові зірки.

Про це заявили астрономи з обсерваторії Джеміні, передає Universe Today.

Дві галактики зараз перебувають на відстані близько 2,5 мільйонів світлових років одна від одної, але під дією гравітації мчать назустріч зі швидкістю 402 000 кілометрів на годину. 

На думку вчених, зовнішній вигляд нової галактики, яка утвориться після зіткнення Чумацького шляху і Андромеди, буде подібний на зображення пекулярної галактики NGC 7727, яка розташована на відстані 90 мільйонів світлових років від Землі. Приблизно один мільярд років тому ця галактика з'явилася внаслідок злиття двох спіральних галактик.

Астрономи зауважили, що галактика NGC 7727 має дуже незвичайну форму. З ядра цієї галактики виходять довгі та широкі смуги, наповнені газом пилом, а також новонародженими зірками, які являють собою аморфні спіральні рукави. До того ж вона має два галактичних ядра, в кожному з яких знаходиться надмасивна чорна діра. Ці чорні діри колись перебували в ядрах двох галактик, що зіткнулися. Дві чорні діри розділяє приблизно 1600 світлових років. При цьому маса однієї з них становить 154 мільйони мас Сонця, а маса другої — 6,3 мільйона мас Сонця.

За словами вчених, приблизно через 250 мільйонів років ці чорні діри зіткнуться і створять одну гігантську надмасивну чорну діру. При цьому зіткнення цих об'єктів має призвести до появи потужних гравітаційних хвиль.

Астрономи вважають, що після зіткнення Чумацького Шляху і галактики Андромеди також з'являться такі самі незвичайні спіральні рукави, і нова галактика матиме приблизно таку саму форму. При цьому найімовірніше Сонце переміститься в новий регіон, хоча сама Сонячна система від цього не постраждає.

За словами вчених, коли завершиться процес злиття нашої галактики і найближчого великого сусіда, то новий об'єкт найімовірніше виглядатиме як еліптична галактика.

Нагадаємо, раніше Національне управління США з аеронавтики та дослідження космосу (NASA) повідомило, що до Землі летить потенційно небезпечний астероїд 2023 SP1. Поблизу нашої планети він з'явиться 7 лютого.

Додамо, у 2024 році відбудеться низка астрономічних подій, які варто побачити. Зокрема, повне затемнення Сонця та метеоритні дощі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 06.02.2024 12:40